Joy Rahman. Foto: TT

Joy Rahman död i Bangladesh

Joy Rahman, friad för ett mord på en kvinna i Sverige, har dött, skriver expressen.se. Sveriges ambassad i Dhaka, Bangladesh, bekräftar uppgiften för tidningen.

Hemvårdaren Joy Rahman friades från mordmisstanken 2002 och fick senare 10,2 miljoner kronor i skadestånd.

Joy Rahman dömdes till livstids fängelse 1994 för att ha mördat en 72-årig kvinna i hennes hem i Sätra i södra Stockholm året innan.

Journalisten Dick Sundevall engagerade sig i fallet och gjorde några dokumentärer som visades i tv.

Så småningom ansökte Rahman om resning och beviljades det.

En ny rättegång inleddes i Svea hovrätt och den 19 april 2002 släpptes han i väntan på dom. Drygt en månad senare kom den friande domen mot honom.

För delar av rekordskadeståndet Rahman fick startade han en välgörenhetsorganisation i sitt gamla hemland Bangladesh.

Under 2008 blev han på nytt inblandad i en mordutredning. En medarbetare i organisationen hittades död och Rahman greps i Bangladesh misstänkt för att ha beställt mordet. Han blev så småningom även misstänkt för andra brott, bland annat olaga alkoholinnehav.

I januari 2010 försattes han på fri fot, men var fortfarande misstänkt.

När TT talade med Rahman under våren 2012 sade han att han var oskyldig och att det varken fanns bevis eller vittnen mot honom.

Rahman berättade också att han hade fått tillbaka sitt pass och att den rättsprocess som pågick mot honom då bara gällde det olaga alkoholinnehavet.

Han sade även att han hoppades kunna åka tillbaka till Sverige i början av sommaren 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".