Foto: Marko Drobnjakovic/TT, Andrei Mosienko/TT.

Janukovytj kallar till presskonferens - i Ryssland

För mindre än en vecka sedan styrde han Ukraina med hjälp av sin beryktade kravallpolis och trodde sig ha läget under kontroll, genom ett avtal som slöts med oppositionen.

Ett dygn senare, den 22 februari, var Ukraians valde president Viktor Janukovytj på flykt. I morgon stiger han fram i offentligheten igen – i den ryska staden Rostov.

Enligt nyhetsbyrån RIA ska Janukovytj hålla en presskonferens i Rostov under fredagen. Uppgifter från den avsatte presidentens innersta krets har uppgett att han ska träffa media klockan 14.00.

Det blir det första offentliga framträdandet sedan han tvingades fly från Kiev, efter att oppositionen ångrat det avtal man precis hade tecknat med Janukovytj

Istället blev det demonstranterna som avgjorde slaget med en framstöt på Maidan-torget i Kiev. Kravallpolisen trycktes tillbaka och tappade initiativet.

Segern var vunnen, men detta till priset av runt 100 döda demonstranter och hundratals skadade både bland  oppositionens fotfolk och bland poliserna.

När väl torget  var säkrat gick allt mycket fort. De sista bilderna som kablades ut på Viktor Janukovytj var när han flydde i en helikopter och lämnade Kiev, med ett följe av medarbetare och säkerhetspersonal.

Spekulationerna var många om vart han hade tagit sin tillflykt. De flesta gissade på Krim, vars befolkning i huvudsak är rysktalande och vill tillhöra Ryssland. Men ingen visste säkert.

Idag meddelade Ryssland att landet erbjuder avsatte presidenten Janukovytj personligt skydd. Och snart därefter tillkännagav nyhetsbyrån RIA att Janukovytj kommer att hålla en presskonferens i den ryska staden Rostov på fredagen.

Av allt att döma har alltså Janukovytj redan lyckats ta sig till Ryssland, där han kan känna sig relativt säker. I Ukraina är han efterlyst för massmord och delaktighet i dödsskjutningarna på Maidan-torget i Kiev.

Den avsatte presidenten har sagt att han fortfarande är Ukrainas legitime president och att oppositionen genomfört en statskupp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".