Foto: Fredrik Varfjell / TT

Fler dödsfall knyts till rökning

1:02 min

Betydligt fler svenskar dör av rökning än vad man tidigare trott. Enligt nya beräkningar dör 12000 svenskar per år grund av rökning. En hög siffra tycker lungläkaren Göran Boëthius, som egentligen inte är förvånad.

– Forskning under senare år har kunnat visa att så många fler sjukdomar är relaterade till rökning. Så förvånad är jag väl egentligen inte.

Under ett antal år har myndigheter och politiker talat om att runt 6 000 svenskar årligen dör i rökning. Men egentligen har siffran varit högre, och nu, tack vare ny forskning som visat på hur rökningen bidrar till sjukdomar, skriver nu Socialstyrelsen upp siffran till 12.000. I rapporten konstateras också att runt 100 000 svenskar varje år blir sjuka på grund av rökning.

En av forskarna bakom rapporten, Magnus Stenbeck, säger i ett pressmeddelande att de nya beräkningarna över dödsfall och insjuknade speglar hur många som rökt från 1980-talet och framåt och att vi därför kan förvänta oss att antalet sjuka och döda på grund av rökning sjunker i framtiden.

En annan slutsats i rapporten är att rökningen ökar ohälsan redan i unga år för kvinnor.

Göran Boëthius menar att resultatet visar att politikerna behöver engagera sig mer för att minska rökningen.

– Det betonar ännu mer behovet av att sätta en gräns, att det här ska vi inte acceptera att 12 000 människor dör varje år i sjukdomar som går att förebygga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista