Foto: Darko Vojinovic / TT

Ökad risk Krim bryter sig loss från Ukraina

1:20 min

I Ukraina fortsätter okända tungt beväpnade män att ockupera regionparlamentet på halvön Krim. Makten i området har övertagits av ledaren för det rysknationalistiska partiet.

Det som hänt ökar risken för att regionen kan komma att bryta sig ut ur Ukraina och har skärpt spänningen mellan Ukraina och Ryssland.

Omedelbart efter att de runt 60 tungt beväpnade soldaterna intog regionparlamentet så hissade de den ryska flaggan på taket, trots att Krim hör till Ukraina. Senare på dagen samlades parlamentsledamöterna och de beslöt att utlysa en folkomröstning till den 25 maj om Krims ställning i Ukraina.

Man avsatte sedan också den hittillsvarande regionsregeringen, till ny premiärminister för Krim utsågs Sergej Aksjonov som är ledare för det nationalistiska partiet Rysk Enhet.

När Ekot intervjuade honom dagen före ockupationen sa han att han är för maximal självständighet för Krim men att regionen inte bör lämna Ukraina. Händelseutvecklingen tolkas ändå i Kiev som att det finns en direkt risk för separatism, det vill säga att Krim kan komma att bryta sig ut; en klar majoritet av invånarna på halvön är ryskspråkiga.

Situationen är explosiv i och med att Ryssland också har en stor flottbas på Krim som kan användas för påtryckningar, efter ockupationen av regionparlamentet manade myndigheterna i Kiev den ryska militären att hålla sig inom sitt basområde, om de rör sig utanför det så kommer det att betraktas som aggression riktad mot Ukraina, sades det.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov har i ett samtal med sin amerikanske kollega John Kerry sagt att Ryssland kommer att respektera Ukrainas territoriella suveränitet.

Det framkom i telefonsamtal mellan de två utrikesministrarna, uppger Kerry för AFP.

Samtidigt som Lavrov uttryckte oro över situationen på Krimhalvön som har en ryskspråkig majoritet sa han också att landet inte ligger bakom stormningen av regionsparlamentet.

Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj ska hålla en presskonferens i Rostov under fredagen, enligt ryska nyhetsbyråer. Uppgifter från den avsatte presidentens innersta krets har uppgett att han ska träffa media klockan 14.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista