En beväpnad man vaktar en byggnad vid flygplatsen i Simferopol. Foto: Ivan Sekretarev/TT.

Flygplatser i Krim intogs av beväpnade styrkor

1:07 min

Ryska trupper uppges i natt ha tagit över kontrollen av flygplatsen i staden Sevastopol på Krim-halvön.

Ukrainas inrikesminister fördömer handlingen som väpnad ockupation. Interimspresident Oleksandr Turtjynov har kallat säkerhetscheferna till ett krismöte med anledning av de senaste händelserna.

Enligt nyhetsbyrån Interfax kom de ryska trupperna i tio lastbilar och dessutom med ett antal pansarfordon. De har nu kontrollen över flygplatsen som ligger söder om hamnstaden Sevastopol.

Soldaterna säger till Interfax att de ska se till att det inte flygs in ukrainska protestaktivister eller andra till Krim där det just nu är mycket oroligt och rysknationalister tagit makten.

Den ryska Svarta havsflottan dementerar att det skulle vara styrkor därifrån som är inblandade i övertagandet.

Tidigare på morgonen kom det också rapporter om att oidentifierade beväpnade män hade gått in i den större flygplatsen i Simferopol. Enligt rapporterna därifrån fungerar dock flygtrafiken för närvarande helt normalt.

I Sevastopol har den ryska marinen sin största flottbas vid Svarta Havet, trots att den alltså ligger på ukrainskt territorium. Förmodligen kommer soldaterna som intagit flygplatsen därifrån.

Det ukrainska utrikesdepartementet förmanade i går Ryssland att deras trupper inte får lämna basområdet, om det sker skulle det uppfattas som aggression riktad mot Ukraina.

”Jag ser det som hänt som en beväpnad invasion och ockupation i strid mot internationella överenskommelser och normer”, skriver inrikesminister Arsen Avakov på Facebook.

Sedan i går ockuperas också regionparlamentet i Simferopol av milismän som hissat den ryska flaggan över byggnaden.

Se inrikesministerns uttalande:

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista