Foto: Jessica Gow/Scanpix

Övervakning av webbkameror

1:25 min

Nu kommer nya avslöjanden om massövervakning av de brittiska och amerikanska underrättelsetjänsterna.

Den brittiska tidningen the Guardian berättar, att underrättelsetjänsterna GCHQ och NSA har spionerat på människors webbkameror och lagrat filmerna och bilderna i jättelika databaser. Många av dem är av sexuell natur. 

Den som använder en webbkamera för att prata med någon annan via både ljud och bild genom datorn kan från och med nu inte vara säker på att bilder från det samtalet inte finns lagrade i datalager hos amerikanska och brittiska underrättelsetjänster.

Guardians nya avslöjande ur det material som den tidigare underrättelseagenten Edward Snowden smugglat ut, visar att underrättelsetjänsterna använt ett dataprogram som heter Optic Nerve - synnerven - för att slumpmässigt samla bilder och video från webbkameror också från människor som inte är misstänkta för någonting.

Bara under ett halvår, samlade den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ in bilder från 1,8 miljoner människor. 

Underrättelsetjänsterna upptäckte snabbt, att webbkameror används i människors mest privata stunder. Så här står det i ett av dokumenten:

"Olyckligtvis ser det ut som att ett överraskande stort antal människor använder webbkamerakonversationer för att visa intima delar av sin kropp för den andra personen", skriver GCHQ. Organisationen uppmanar också medarbetare som känner obehag inför att titta på andra människors könsorgan och sexuella aktiviteter att inte öppna mapparna med materialet i datorerna.

Det här tar invasionen av våra användares privatliv till en helt ny nivå, säger internetföretaget Yahoo till Guardian.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista