Foto: Alexei Nikolsky/Srgei Supinsky/Ivan Sekretarev/TT.

Ryssland förnekar trupper i Ukraina

1:40 min

Ukraina vänder sig i dag till FN:s säkerhetsråd och anklagar Moskva för att ryska styrkor ska ha omringat en militär ukrainsk flygplats på Krim-halvön. Ryssland förnekar att det är trupper från deras flottbas på Krim som finns vid flygplatsen.

Det var först nyhetsbyrån Interfax som i morse rapporterade att ett tiotal militära lastbilar plus ett antal pansarfordon hade kört fram till och sedan omringat flygplatsen i Sevastopol på Krim.

Den ukrainska regeringen hävdar att det är ryska trupper som är i farten och de vände sig i dag till FN:s säkerhetsråd för hjälp. Konflikten mellan Ukraina och Ryssland har därmed hamnat högt i världspolitiken.

Ryssland har en stor flottbas i Sevastopol men ledningen där förnekar att det är soldater från basen som ska finnas vid flygplatsen.

Den ukrainska sidan verkar dock helt säker på att det är ryska trupper av något slag, landets inrikesminister kallade det i ett uttalande i dag för en invasion och ockupation.

Ukrainas parlament antog ett uttalande där man uppmanade Ryssland att sluta med alla försök att underminera Ukrainas självständighet och att avbryta allt stöd till separatiska aktiviteter; en klar majoritet av invånarna på Krim är etniska ryssar och många av dem vill bryta loss från Ukraina.

Tidigare i dag anlände också militärliknande förband till flygplatsen i Simferopol, huvudorten på Krim.

De förefaller tillhöra den lokala milis som byggts upp av det rysknationalistiska partiet Rysk enhet.

I en intervju tidigare i veckan med Ekot hävdade ledaren för partiet, Sergej Aksjonov, att han förfogar över en styrka på sammanlagt 10 000 man.

I går utsågs Aksjonov på ett kuppartat sätt till ny regeringschef för Krim; det skedde efter att beväpnade män natten till igår intog regionparlamentet i Sevastopol och hissade den ryska flaggan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista