Foto: Pavel Golovkin/TT.

Patrioter hjälpte Janukovytj fly till Ryssland

1:56 min

Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj tvingades bort av ”fascistiska ungdomar” som sköt mot hans bil, sa han under en presskonferens som hölls i Rostov i Ryssland under fredagseftermiddagen.

Janukovytj slog fast att han fortfarande anser sig vara president, men tänker inte ställa upp i det kommande valet som proklamerats i Ukraina efter att han avsatts.

På frågan varför han flydde från landet svarade Janukovytj att hans bil blev attackerad och beskjuten på väg till Charkov och att han följde de säkerhetsrutiner som gäller i sådana lägen.

Janukovytj sa också att ”patriotiska officerer” räddade livet på honom och hjälpte honom passera gränsen till Ryssland.

Den störtade presidenten, som av allt att döma inte gett upp, sa att han tidigare hoppades på väst, men att terror och kaos i stället blev följden på gatorna i Kiev.

Han fick också frågor om hans politiska karriär framöver.

– Så fort det finns möjligheter, inklusive internationella medlare och garantier om min personliga säkerhet så ska jag åka tillbaka till Kiev.

Janukovytj var inte oväntat kritisk till landets nya regering.

– I dag är det svårt att hitta ord för hur makten formas, sade han och anklagade den nuvarande regeringen för att propagera för våld.

Janukovytj förnekar att han gav några order till polisen att skjuta för att döda. Han vidhåller också att ansvaret för blodbadet låg hos dem som protesterade på Självständighetstorget. Janukovytj sa att polisen beväpnade sig på slutet, då demonstranterna började angripa med vapen och Molotow-coctails.

– Polisen har rätt att använda självförsvar, de blev beskjutna och hade inget val, säger han.

Janukovytj sade sig vara förvånad över att det varit relativt tyst från Rysslands president Vladimir Putin. Det kan betyda att det ryska stödet till Janukovytj inte är så stort som man trott, säger Gudrun Persson, Rysslandsforskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till TT.

– Man håller nu en armlängds avstånd från Janukovytj. I den ryska duman har han fått mycket kritik för att han uppfattats som svag och inte har kunnat sätta ned foten. Jag har svårt att se att man skulle hålla fast vid honom, säger hon.

Ett tecken som kan tyda på detta är också det faktum att presskonferensen hölls i Rostov och inte i Moskva.

På lång sikt kommer Ryssland att stödja den del av den politiska makten i Ukraina som är lojal med ryska intressen, och där har Janukovytj svikit, anser Gudrun Persson.

Janukovytj har inte haft något möte med Putin, men talat med honom på telefon. De ska träffas när det är möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista