Ukraina anklagar Ryssland för aggression

Den tillförordnade presidenten i Ukraina Oleksandr Turtjynov anklagar Ryssland för aggression mot Ukraina och uppmanar Vladimir Putin att "stoppa provokationerna".

Ukrainas utrikesdepartement sade att en officiell protest lämnats till den ryska administrationen i Kiev över "kränkning av Ukrainas luftrum". UD hävdade i ett uttalande att minst tio ryska helikoptrar korsat gränsen i riktning mot Krim.

– Det är en rå aggression mot Ukraina, sade Turtjynov till journalister och tillade att Ryssland gjort truppförstärkningar på Krim, där landet i åratal haft två militärbaser.

Det ukrainska interimsstyret har också vidtagit åtgärder för att få Viktor Janukovytj utlämnad från Ryssland, uppgav riksåklagaren.

På fredagskvällen kallade även USA:s president Barack Obama till presskonferens med anledning av utvecklingen i Krim. Obama sa att han är djupt oroad över uppgifterna om ryska truppförflyttningar och varnade Ryssland för att intervenera i Ukraina.

Strax innan Obamas uttalande efterlyste den amerikanska FN-ambassadören Samantha Powers en internationell medlingsinsats i Krim.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt skriver på Twitter att "Situationen på Krim är alarmerande. Ryssland måste omedelbart dra tillbaka de styrkor man kontrollerar till det överenskomna basområdet".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista