President Barack Obama varnar Ryssland för ett militärt ingripande i Ukraina. Foto:Charles Dharapak/TT.

Obama varnar Ryssland för militärt ingripande i Ukraina

Presidenten: "Vi är djupt oroade"
1:43 min

USA:s president Barack Obama varnar Ryssland att det har ett pris om Ryssland skulle ingripa militärt i Ukraina. Det framgick när han höll en presskonferens i Vita Huset om situationen i Ukraina.

President Obama som avbröt sitt planerade program på fredagseftermiddagen ekade samma oro som USA:s utrikesminister och försvarsminister före honom de senaste dagarna:

– Vi är djupt oroade av rapporter om ryska militära förflyttningar inom Ukraina sa Barack Obama, och varnade:

– Varje kränkning av Ukrainas suveränitet och territoriella integritet skulle vara djupt destabliserande och det ligger varken i Ukrainas, Ryssland eller Europas intresse. Det skulle innebära djup inblandning i beslut som måste fattas av det ukrainska folket, sa USA:s president.

FN:s säkerhetsråd höll möte idag sedan Ukraina begärt att rådet skulle diskutera situationen. Efter mötet efterlyste USA:s FN-ambassadör Samantha Power en internationell medlingsinsats i den autonoma ukrainska regionen Krim, för avspänning och fredlig dialog.

Samantha Power sa att USA uppmanar Ryssland att dra tillbaka sin militär och låta det ukrainska folket sjävla bestämma sitt öde, utan inblandning utifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".