Protesterna mot den isländska regeringen förslag fortsätter. Foto:Vadim Ghirda/TT.

Islänningarna fortsätter demonstrera mot avslutade EU-förhandlingar

1:15 min

För femte dagen i rad samlas islänningarna i Reykjavik för att demonstrera mot regeringens förslag på att avsluta medlemsförhandlingarna med EU. Förslaget blev ett chockbesked.

Det var för drygt en vecka sedan som regeringen föreslog att EU-förhandlingarna ska avslutas, något som har mötts av protester under veckan och nu har oppostitionen lämnat ett förslag på kompromiss som ska diskuteras i Alltinget.

Trots att regeringens negativa inställning till EU var känd av islänningarna så kom utrikesministerns förslag för drygt en vecka sedan som ett chockbesked. Regeringen vill avbryta medlemsförhandlingarna med EU omedelbart utan föregående folkomröstning. Trots att en folkomröstning om saken var ett av statsminsterns partis vallöften inför valet till den isländska riksdagen, Alltinget, för drygt ett år sedan.

Förslaget möttes med demonstrationer av flera tusen islänningar på torget i Reykjavik under veckan och drygt 40 000 islänningar, närmare 17 procent av befolkningen, har skrivit under en petition om att man vill ha en folkomröstning om fortsatta förhandlingar med EU eller inte.

En färsk opinionsundersökning visar att närmare 82 procent av befolkningen vill ha en folkomröstning vilket fick regeringen att i sista stund skjuta fram beslutet. Och istället titta närmare på ett förslag från oppositionen som presenterades i slutet av veckan, att lägga en folkomröstning i samband med nästa val till Alltinget om tre år.

För ingen tjänar på att en regering som är EU-motståndare fortsätter medlemsförhandlingarna med EU som lades på is inför valet till det isländska Alltinget för drygt ett år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista