Foto: Hasse Holmberg/TT.

Budgivning på hyran för andrahandsbostäder

"Budgivning till maxtaket"
1:49 min

Bostadsbristen har lett till att det dykt upp förmedlingsföretag för andrahandsuthyrning, där det i bland blir budgivning om de åtråvärda kontrakten.

Ett av förmedlingsföretagen är Samtrygg, där Marcus Lindström är vd. Han säger att en del budgivningar hamnar på maxhyran för vad uthyraren tillåts ta ut.

– Vissa sätter maxtaket direkt och andra sätter ett lägre belopp. Då kan det bli en liten budgivning upp till den, till det tak som lagen säger.

För ett år sen ändrades lagen om uthyrning av andrahandsbostäder. Den nya lagen är mer generös mot bostadsrättsägare som hyr ut sina bostäder och de får nu bland annat ta ut räntekostnader för lån, ersättning för bredband och slitage. Enligt nya siffror från annonssajten Blocket har ändringen ökat både utbudet och hyrorna. I Stockholm ökade hyrorna med drygt 20 procent jämfört med förra året.

Förmedlingsföretaget Samtrygg har i dag flera annonser på Blocket för andrahandsuthyrning. De ringer ibland runt till eventuella hyresgäster för att se vad de är villiga att betala.

I deras tjänst ingår en hemförsäkring, de förmedlar och går in som garant för den som hyr ut genom att man betalar hyran om inte hyresgästen själv gör det. För det tar företaget 15 procent ovanpå hyran.

Greger Björkegren är ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm och han säger att det finns en risk att budgivning driver upp andrahandshyrorna.

– Vi tycker att det är beklagligt att man har accepterat ett system som innebär att bostadsbehövande används för att buda mot varandra eller någonting annat, att försöka driva upp andrahandshyror. Men det är bostadsbristen, bristen på hyreslägenheter, som gör det här.

Marcus Lindström på Samtrygg säger att en del uthyrare från början satt en för hög hyra och att de då får prata med personen om att sänka hyran.

– Jag tror faktiskt att det är vanligare att vi förhandlar ner hyran, än upp.

Men det omvända sker ändå?
– Ja, om nivån ligger under maxtaket och det kommer in någon som säger att de vill betala maxpriset, då får den göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".