Vladimir Putin Foto: Andrew Lubimov/MIKHAIL KLIMENTYEV

Putin vill ingripa militärt

1:14 min

Rysslands president Vladimir Putin begär parlamentet om stöd för militärt ingripande i Ukraina enligt ett uttalande från Kreml, rapporterar AFP.

"Med anledning av den extraordinära situationen i Ukraina och hotet mot ryska medborgares liv... framställer jag till federala rådet (ryska överhuset) en begäran om att använda de väpnade styrkorna på ukrainskt territorium tills den politiska situationen i det landet har normaliserats", skriver Putin enligt uttalandet från Kreml.

Ryssland kan komma att skicka en begränsad militär kontingent till Krim-halvön, det bekräftar talmannen för det ryska överhuset som svar på vädjan om hjälp från den proryska regeringen på Krim...

En begränsad militär kontingent kan komma att skickas till Krim för att bland annat skydda ryska medborgare där, säger Valentina Matvijenko, talman i parlamentets överhus.

Tidigare i dag sa underhuset duman att Ryssland måste använda alla tillgängliga medel för att skydda folket på Krim från tyranni. Enligt många rapporter så finns det redan ryska soldater i verksamhet på Krim även utanför den flottbas som Rysslandhelt officiellt har där. Det ukrainska försvarsministeriet hävdar att Ryssland redan skickat 6 000 soldater extra, en uppgift som är omöjlig att bekräfta, men nu finns alltså möjligheten att Moskva kommer att ytterligare utvidga sin militära inblandning.

På Krim är en majoritet av invånarna etniska ryssar och de skulle inte ha något emot att släppas loss från Ukraina. Ukraina begärde i dag konsultationer med Ryssland om det explosiva läget och efter att ha protesterat mot att ryska trupper uppträder på Krim, men Ryssland ska enligt vad man säger i Kiev ha vägrat att gå med på några förhandlingar.

De styrande på den autonoma Krimhalvön har i dag beslutat att ta kontroll över samtliga de polis- och militärstyrkor på halvön, som hittills varit under myndigheternas kontroll från Kiev. Man ber också om hjälp från Ryssland med att se till att upprätthålla ordningen på Krim. En vädjan som Kreml menar inte kan ignoreras.

Regeringschefen i det som heter den självständiga republiken Krim, Sergej
Aksjonov, vände sig direkt till president Putin och vädjade om hjälp med att se till att det är lugnt på Krimhalvön. Ledningen i Kreml säger att man "inte kan ignorera" den här vädjan, vilket kan tolkas som att det blir ökad rysk inblandning i vad som sker på Krim.

Putin själv har inte svarat, men en hög funktionär i presidentadministrationen säger att Moskva "inte kan ignorera" den här vädjan, det ser alltså ut som om att det kommer att bli ökad rysk inblandning i någon form. Utrikesdepartementet säger att man i Ryssland är extremt oroad över utvecklingen som man skyller på politikerna i Kiev.

Ryska underhuset duman har begärt att Putin ska vidta åtgärder för att
stabilisera situationen på Krimhalvön, rapporterar Interfax som citerar dumans
talman.

Ukrainas försvarsminister hävdar att den ryska militären redan skickat in 6 000 soldater till Krimhalvön, det skulle alltså vara utöver de 25 000 som Ryssland har rätt att ha där enligt ett avtal med Ukraina, främst på sin stora flottbas.

Den nye premiärministern Arsenij Jatsenjuk sa i samband med att regeringen sammanträdde idag att Ukraina inte kommer att ge efter för några provokationer.
– Det är oacceptabelt när bepansrade ryska militärfordon rör sig i centrum av ukrainska städer, sade Jatsenjuk innan han gick in i ett regeringsmöte, enligt Reuters.

Regeringschefen på Krim, Sergej Aksjonov, sa idag också att han tagit befälet över samtliga militära och polisiära enheter på Krim vilket är en direkt utmaning mot Kiev eftersom en stor del av dem hittills sorterat under regeringen där.

Den nya regeringen på Krimhalvön, som kom till makten på ett kupp-artat sätt i torsdags, har sagt att den inte arbetar för att halvön ska brytas loss från Ukraina, men allt den i praktiken gör pekar entydigt i den riktningen.

Regeringschefen Sergej Ajsjonov gav i morse order om att alla styrkor som finns på ön ska underordnas honom, det inkluderar till exempel de ukrainska gränstrupper som tar order från Kiev. Hur det ska ske att överta kontrollen är oklart. Myndigheterna i Kiev varnade sent igår för omedelbart förestående attacker på deras trupper i Krim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista