Carl Bildt Foto: Foto Bertil Enevåg Ericson / TT

Bildt: Utomordentligt allvarligt

1:35 min

Utrikesminister Carl Bildt ser mycket allvarligt på utvecklingen i Ukraina och Krim.

– Det som pågår på Krim är ett ryskt maktövertagande. Det är ingen tvekan om det. Ryska militära styrkor är involverade och det har ju skett ett lokalt maktövertagande också, de senaste dagarna. Man vägrar dialog med den nya regeringen i Kiev. Den har sökt kontakt med Ryssland sedan flera dagar tillbaka, och man vägrar tala med dem. Så det är ett utomordentligt allvarligt läge, säger Carl Bildt.

Vem kan hjälpa till och försöka lugna ner det som händer nu och hur kan man undvika att det blir ett inbördeskrig i Ukraina?

– Det är en god fråga. Det har ju varit samtal från president Obama, förbundskansler Merkel, med president Putin de senaste dagarna, vilket ännu så länge inte verkar  ha lett till någonting. Det var ett möte med säkerhetsrådet i Förenta Nationerna i går kväll och det ledde inte till så mycket heller. Jag tror att cyniskt så att Ryssland nu, genom sina aktioner etablerar nya fakta på marken och sedan kommer de att agera utifrån det.

Vad gör EU i det här läget?

– Vi deltar ju i det diplomatiska agerandet. Inte minst genom att stödja den nya regeringen i dess försök att konsolidera landets säkerhet och reformera ekonomin. Vi måste se till att demokratin fungerar. Det är ett omfattande arbete. Catherine Ashton är på väg dit på måndag igen, för att följa upp det arbete som pågår. Och sedan har vi självfallet mycket omfattande samtal om hur man ska göra i övrigt. Det är klart att detta på ett eller annat sätt påverkar relationerna med Ryssland. Det är ofrånkomligt, säger utrikesminister Carl Bildt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista