Maskerad man håller vakt vid vägen mot Krim Foto: Viktor Drachev/TT

Krimledare bekräftar rysk närvaro

Krimhalvöns pro-ryska premiärminister Sergij Aksjonov säger enligt Interfax att den ryska Svarta havsflottans militär "vaktar vissa viktiga byggnader på Krim".

Ukrainska flottan har satts i stridsberedskap i Krimregionen och gett sig ut till havs för att förhindra att militära baser och fartyg tas över, rapporterar Interfax som citerar militärkällor.

Den internationella flygplatsen i Simferopol, den största staden i Krim, är stängd. Inga flyg tillåts landa eller avgå därifrån. Beväpnade män tog kontroll över flygplatsen i går. The Telegraphs korrespondent Roland Oliphant skriver på Twitter att de män i militärmundering som patrullerar både Simferopols flygplats och Krims lokala parlament har berättat vilka de är:

"Lyckades äntligen få några av de mystiska kamouflagekillarna att identifiera sig själva. Ryska marinbrigaden 810 från Sevastopol. 'Vi är bara här för att hjälpa till'".

Enligt ukrainska militärkällor kontrollerar ryska soldater även militära flygbaser i Belbek nära Sevastopol och i Kirovskoje i östra Krim.

– Utvecklingen är djupt oroande, vad man kan se är att Ryssland inriktar sina ansträngningar vad det gäller Ukraina mot att behålla inflytande över strategiskt viktiga regioner. Där är Krim den allra viktigaste, säger Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till TT.

Kreml har tydligt markerat att man anser maktskiftet i Kiev som ett påfund från väst och har uttryckt oro för ryska medborgares säkerhet i Ukraina där man anser att fascister tagit makten. Ryssland anser sig också, utifrån lagar antagna efter Georgienkriget 2008, juridiskt ha rätt att gå in och skydda ryska medborgare militärt om man anser det vara nödvändigt _ och nu är det "skarpt läge", säger Hedenskog.

Trots att tonläget är uppskruvat både från ryskt och västligt håll är det, enligt Hedenskog, tydligt att Ryssland är berett att gå mycket längre än västländer för att ingripa i Ukraina.

– Det finns ju ingen som tror att USA skulle gå i krig för Ukraina men Ryssland är berett att gå hur långt som helst. Inte heller EU går in med vapenmakt, säger han.

Den nytillsatte premiärministern på Krimhalvön bad tidigare i dag den ryske presidenten Vladimir Putin om hjälp att återställa "fred och lugn" i området. Rysslands svar på förfrågan kom snabbt:

– Ryssland kommer inte att låta denna förfråga gå förbi onoterad, säger en källa inom administrationen i Kreml, enligt ryska nyhetsbyråer, skriver AFP.

Ukrainas premiärminister säger att man inte kommer att låta sig dras in i en militär konflikt med Ryssland, trots grannlandets "provokationer" i Krimregionen. Arsenij Jatsenjuk vädjar också till Ryssland att upphöra med sina militära operationer i området.

– Det är oacceptabelt när bepansrade ryska militärfordon rör sig i centrum av ukrainska städer, sade Jatsenjuk innan han gick in i ett regeringsmöte, enligt Reuters.

Samtidigt hävdade Ukrainas försvarsminister att Ryssland nyligen har sänt ytterligare 6|000 soldater till Ukraina, och sade att Ukrainas försvar har högsta beredskap.

Över 10|000 demonstranter med ryska flaggor demonstrerar i staden Donetsk i östra Ukraina, avsatte presidenten Viktor Janukovytjs starkaste fäste, rapporterar AFP.

Enligt AFP:s reporter på plats uttrycker demonstranterna sitt stöd för "Krims ambitioner att återförenas med Ryssland".

"Det är uppenbart att det pågår en rysk intervention i Ukraina. Sannolikt med målet att få till stånd en pro-rysk marionettregim på Krim" skriver utrikesminister Carl Bildt på Twitter på lördagen.

Även Bildts polske kollega Radoslaw Sikorski är djupt oroad över utvecklingen och det polska utrikesdepartementet låter meddela att Sikorski nu förkortar en Iranresa på grund av "den pågående krisen på Ukrainas strategiska halvö i Svarta havet, som tjänar som bas för Kremls flotta i Svarta havet".

USA:s president Barack Obama sade i ett uttalande att han var djupt oroad över rapporter om rysk militär aktivitet i Ukraina. Han varnade för att det kommer att bli "kostnader vid varje kränkning" av landets suveränitet.

Vad kostnaderna kan bestå av preciserades inte, men enligt presidentens medhjälpare kan det handla om att Obama uteblir från G8-mötet i Sotji i juni, skriver AFP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista