Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Geert Vanden Wijngaert / TT.

Putin har beslutat sända rysk trupp

2:02 min

I en dramatisk skärpning av krisen på Krim så har president Vladimir Putin just beslutat att sända rysk militär trupp för att ingripa i konflikten.

Putin motiverar sitt beslut med att det råder en extraordinär situation i Ukraina och att ryska medborgares liv är i fara, liksom att det finns hot mot de styrkor som Ryssland redan har på Krim. Formellt begär Putin att parlamentets överhus ska ta ställning till hans förslag men det finns absolut ingen anledning att tro annat än att man kommer att stödja det.

Tidigare i dag uttalade sig överhusets talman Valentina Matvijenko för att Ryssland ska skicka en som hon sa begränsad militär kontingent. I Putins begäran talas det inte explicit om att styrkan ska sättas in mot Krim utan mer allmänt, på ukrainskt territorium.

Ryska styrkor är redan enligt många rapporter inbegripna i militär verksamhet på Krim men nu ser det alltså ut som det blir en upptrappning, som säkerligen kommer att kraftfullt fördömas av omvärlden.

På Krim är dock en klar majoritet av medborgarna etniska ryssar och många av dem kan tänkas välkomna en större roll för Ryssland. I Moskva uppfattar man Krim som en svag punkt hos Ukraina och att intervenera militärt där blir ett sätt att öka det politiska trycket på ledarna i Kiev för att få dem att förändra sin politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista