Polishuset på Kungsholmen. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Polisen gick 200 miljoner back förra året

1:54 min

Trots sparåtgärder drar den svenska polisen över budget kraftigt. Förra året blev underskottet nästan 200 miljoner kronor och de största minusposterna i årsredovisningen finns hos Rikspolisstyrelsen.

– Det är viktigt att vi har en ekonomi i balans. Det är utgångspunkten, säger Maria Bredberg Pettersson, överdirektör på Rikspolisstyrelsen.

Men det har ni inte då?

- Vi har en ekonomi som är inom den räntekontokredit vi får utnyttja.

Men det är ändå två hundra miljoner i underskott?

- Svar ja.

I somras skickades stränga direktiv från Kungsholmen i Stockholm. Rikspolisstyrelsen var missnöjd med de lokala polismyndigheterna och deras sätt att hantera ekonomin. I juni krävde den därför att de 21 polismyndighetena skulle redovisa hur de skulle minska sina underskott.

Nu ett drygt halvår senare, går det att se hur sparbetingen gick när polisens årsredovisning blivit offentlig. Polismyndigheterna har tillsammans dragit över budgeten med cirka 60 miljoner kronor. Men det största problemet finns hos Rikspolisstyrelsen på Kungsholmen som har ett nästan tre gånger så stort underskott som de andra polismyndigheterna tillsammans.

Överdirektören Maria Bredberg Pettersson på Rikspolisstyrelsen säger att det beror på att de gjort stora datorinköp till all svensk polis.

– Vi tar kostnaden direkt som sedan myndigheterna betalar för. Det är helt i enlighet med de redovisningsregler som gäller för statliga myndigheter.

Nyligen blev det klart att polisens IT-system PUST som infördes för något år sedan ska skrotas. Systemet var tänkt att förenkla polisens arbete men har istället kritiserats kraftigt och har sagts vara tidskrävande och krångligt.

Men hur mycket av de stora datainköpen som var avsedda till PUST kan Maria Bredberg Pettersson inte säga:

– PUST är en del av den totala IT-budgeten. Det har krävts datorer till PUST men jag har ingen uppfattning om mängden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista