Foto: Viktor Drachev/TT

Ukrainas styrkor i stridsberedskap

1:42 min

Det ryska parlamentet röstade på lördagen för presidentens förslag om att sätta in militär i Ukraina. Samtidigt meddelar Ukraina att deras militära styrkor är i beredskapsläge.

Ryska federationsrådets ordförande Valentina Matvijenko förklarar beslutet:

– I dag hotas säkerheten för våra ryssar på Krim och i det kaos som pågår i Ukraina, sa hon efter att parlamentets överhus Federationsrådet enhälligt röstat för president Vladimir Putins begäran om att sätta in militär för att "normalisera situationen i landet".

På Krimhalvön tog en rysksinnad regering kuppartat makten och begär ryskt stöd. Ryska fanan har hissats där liksom i flera andra städer i det ryskspråkiga, östra Ukraina.

Sammanstötningar har förekommit i Donetsk och Charkiv. På Krim delades ryska pass ut till specialpoliser, som en belöning för deras insatser på Majdan i Kiev. På Krim där ryska flottan har en bas syns redan militärer, som saknar nationell identitet, men som tros vara ryssar.

Det är inte omöjligt att en liknande aktion sker i andra ryskspråkiga östra delar av Ukraina, militärer som smyger in om natten för att undvika blodspillan. Från Kiev och den tillförordnade presidenten sägs att Ryssland nu vill destabilisera landet.

Och det verkar just nu mest sannolikt att det är det som pågår. I ett läge med en ny svag regering i Kiev och få internationella observatörer agerar Ryssland snabbt för att undvika att förlora det som Kreml egentligen ser som ryskt, östra Ukraina och Krimhalvön. Processen har redan satts igång och Kiev har förlorat kontrollen över Krim och landets östra del.

Samtidigt meddelar de nya makthavarna i Ukraina att militära styrkor är i beredskapsläge. Ukraina ber också EU, USA och Nato om hjälp att försvara landets gränser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista