Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Ukraina ber Nato om hjälp

Uppdaterat söndag 2 mars 2014 kl 03.42
Publicerat söndag 2 mars 2014 kl 02.40
Nato om krisen i Ukraina
(1:25 min)
USA:s president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin. Foto: TT

USA:s president Barack Obama anklagar Ryssland för brott mot internationell rätt efter det ryska beslutet som öppnar för en rysk militär invasion i Ukraina. Ukrainas nya regering varnar för krig och har bett Nato om hjälp.

USA:s president Barack Obama anklagar Ryssland för brott mot internationell rätt, efter det ryska beslutet som öppnar för en rysk militär invasion i Ukraina. Ukrainas nya regering varnar för krig och har bett Nato om hjälp.

Obama och ryske presidenten Vladimir Putin hade ett 90 minuter långt telefonsamtal om krisen i Ukraina på lördagen. Enligt Vita huset manade den amerikanske presidenten sin ryske kollega att omedelbart dra tillbaka de ryska styrkorna till landets baser på Krimhalvön.

Samtidigt varnade Obama Putin för att Rysslands politiska och ekonomiska isolering kan öka om inte interventionen stoppas.

Putin försvarade beslutet med att Ryssland har rätt att "skydda sina intressen och den rysktalande befolkningen" i Ukraina, skriver AFP.

Han anklagade samtidigt den nya regeringen i Kiev för att stödja "ultranationalisters kriminella handlingar", enligt ett uttalande från Kreml.

Ukrainas nya regering varnar för krig. De militära styrkorna har satts i högsta beredskap och landets utrikesminister har vädjat till försvarsalliansen Nato om hjälp.

Försvarsalliansen Nato har planerat flera möten om krisen i Ukraina på söndagen. Natochefen Anders Fogh Rasmussen skrev på Twitter att det brådskar med nedtrappning. Efter ett toppmöte om Ukraina-krisen i Nordatlantiska rådet har Rasmussen även kallat samman Nato-Ukraina-kommissionen (NUC).

Organet inrättades 1997 och är bland annat ett forum för överläggningar mellan Natoländerna och Ukraina om "gemensamma säkerhetsfrågor", enligt Natos hemsida.

På lördagen stärkte ryska styrkor kontrollen på Krimhalvön och oron spreds även till andra delar av Ukraina. Proryska demonstranter hissade flaggan på regeringsbyggnader i flera städer. De drabbade samman _ ibland våldsamt _ med ukrainare som stöder landets nya regering.

– Det här är förmodligen den farligaste situationen i Europa sedan Sovjets invasion av Tjeckoslovakien 1968, sade en högt uppsatt företrädare för en västmakt anonymt till Reuters.

– Realistiskt sett måste vi anta att Krim nu är i ryska händer. Vår utmaning handlar i stället om att avskräcka Ryssland från att ta över de rysktalande delarna av östra Ukraina, sade nyhetsbyråns källa.

På Självständighetstorget, Majdan, i Kiev centrum för protesterna som ledde till att den nu landsflyktige presidenten Viktor Janukovytj avsattes ger man inte mycket för Ukrainas förmåga att försvara sig.

– Armén? Det finns ingen armé. Det är bara på pappret, sade Sasjko, en man i 50-årsåldern som besökt torget i tre månader för att delta i protesterna.

– EU borde sluta att fundera och göra uttalanden. I stället måste unionen börja fatta konkreta beslut, sade han till Reuters.

Ivan, en pensionär i 60-årsåldern hävdade att "Putin är en fruktansvärd diktator".

– Detta måste väst förstå, detta måste Europa förstå. Vi behöver hjälp, vädjade han.

På torget är det många som känner misstro även mot landets nya ledarskap. De protesterande litar inte på att de nya makthavarna kommer att genomföra de reformer som demonstranterna krävt, och därför avser man att stanna på Majdan.

Ett hett samtalsämne på torget är de "miljoner" parlamentsledamöter kan tjäna på att rösta rätt. Man tror krasst att även de nya ledarna kommer att bli korrumperade, enligt Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".