Miljöpartiet väljer EU-vänlig linje

"Debatten har närmat sig vår inställning"
2:29 min

Medlemsomröstning ger miljöpartiet mer EU-vänlig linje.

Miljöpartiets medlemmar har röstat för en mer EU-vänlig linje i partiets valmanifest till europaparlamentsvalet. Nu i helgen som gick spikade miljöpartiets partistyrelse valmanifestet enligt medlemsomröstningens resultat.

Medlemsomröstningen visar att de 1 600 partimedlemmar som röstat vill att EU ska bestämma hur pengarna från en skatt på finansiella transaktioner ska användas. Motförslaget var att varje land själv skulle få bestämma.

Medlemmarna röstade också för att EU ska skaffa sig fler och starkare verktyg för sanktioner mot länder som bryter mot mänskliga rättigheter. Motförslaget var att EU skulle bli bättre på att använda de verktyg som redan finns.

Att miljöpartiet både kan tänka sig en ny EU-skatt och dessutom låta EU bestämma hur pengarna ska användas,förklarar språkröret Åsa Romson så här:

– Det är inte ett överstatligt EU-projekt utan det är en del av det här flexibla EU-samarbetet som vi är positiva till, att olika medlemsstater i EU kan gå samman kring en fråga som de tycker är viktig och också skapa en samarbetsform. Att man då bestämmer sig att pengarna gemensamt också gemensamt ska beslutas och också gå till ett gemensamt angeläget ändamål, som till exempel grön omställning, nya jobb energi, ny energi, tror vi kan vara viktigt och bra.

Att ge EU nya verktyg för sanktioner är också i linje med miljöpartiets politik enligt Åsa Romson.

– När det gäller länder som redan är medlemmar har EU i dag inte tillräckligt med verktyg för att säkerställa till exempel situationen med romer i Rumänien och liknande. Mänskliga rättigheter menar vi är en kärnuppgift för EU.

Då är det ändå så att ni vill ge en organisation som ni är skeptiska till mer tänder i det här avseendet?

– Jo, men vi gröna har varit tydliga när det gäller överstatligt samarbete. Det innebär att skapa förutsättningar för att motverka klimatförändring och miljöpåverkan som går över landsgränser.

Eller när det gäller saker som mänskliga rättigheter. Där vi alla gemensamma goda krafter måste stå på samma sida, där är vi också för ett tydligare internationellt samarbete, även inom EU.

Trots att miljöpartisterna röstat fram en mer EU-vänlig linje, är det inte frågan om någon kursändring enligt Åsa Romson.

– Jag tror snarare att det är den svenska debatten som har närmat sig lite vår inställning att vara ganska praktiska. Vi ska lösa de problem som behöver lösas gemensamt i EU. Det behöver vi också ge varandra kraft att göra, medan de problem som löses bättre närmare människor beslutas närmare människor, ska hållas här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".