Äldrevårdcentraler ska spara vårdkostnader

1:55 min

Region Skåne blir det första landsting som satsar på särskilda äldrevårdcentraler, ÄVC, i stor skala.

Under året ska upp till 20 ÄVC, med specialinriktning på personer över 75 år, öppna i Skåne.

Genom att ge den grupp som har flest sjukdomar, de äldre, mer sammanhållen och förebyggande vård, tror man att de förblir friskare längre och att vårdens resurser på så sätt används mer effektivt.

– Genom bättre omhändertagande så är vi övertygade om att vi kommer dels öka de äldres hälsa, men också minska konsumtionen av slutenvård, säger Gilbert Tribo är folkpartistiskt regionråd i Skåne.

En särskild Äldrevårdcentral ÄVC som tar emot alla över 75, med minst en anställd äldresjuksköterska och möjlighet att göra hembesök, så vill Region Skåne organisera vården för den grupp som har flest problem med hälsan. ÄVC-vården ska vara samordnad och förebyggande, inte som idag, på den traditionella vårdcentralen, splittrad och akut.

Upp till 20 vårdcentraler i Skåne kommer att specialisera sig på äldre under året. På vårdcentralen i Knislinge norr om Kristianstad öppnade ÄVC för några veckor sedan.

– Den är jättebra, tycker jag, jag varit där en gång därinne. Helt annorlunda mot hur det var förr, tycker jag, säger Lars Backman som sitter i väntrummet.

På ÄVC i Knislinge har de äldre ett eget telefonnummer in, utan musik och knappval, eget väntrum med kaffe och kaka och så upp till en timme per besök med den doktor man är listad hos. Birgitta Landin är chef på vårdcentralen.

– Vi måste ta så här bra hand om våra äldre. De blir fler, de bli äldre och när man blir äldre kommer det ofta mer sjukdomar. Vi måste lägga resurserna härute i primärvården. Gör inte vi det, så kommer de här personerna behöver vara ganska mycket på sjukhus. Det är inte där de ska vara.

Men hur ska vårdcentralen klara alla patienter, om de äldre ska ha en timme med doktorn?

– De erfarenheter som finns, även om de inte är så många, visar att det faktiskt leder till mindre resursåtgång i vården av de äldre, om man jobbar på detta sättet, än om man jobbar bara med att ta det akuta, säger Gilbert Tribo, folkpartistiskt regionråd i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista