Ukrainska soldater och demonstranter Foto: Andrew Lubimov/Justin Tang/TT

Kiev mobiliserar mot militär invasion

1:42 min

Inför det ryska hotet om en militär invasion i Ukraina mobiliserar Kiev. Reservister har kallats in. Samtidigt har begäran om hjälp för att garantera landets säkerhet skickats till USA och Storbritannien.

– Ukraina kommer inte att agera först men har varnat Ryssland och uppmanat att de tre ukrainska militärenheter, som ryska styrkor tagit över, nu återlämnas, förklarade Grigorij Nemyrja, tidigare premiärminister och utrikespolitisk talesman för Julia Tymosjenko, nu ledamot av ukrainska parlamentet.

Det har idag diskuterat den allt mer spända situationen där centralregeringen i Kiev förlorat kontrollen över Krimhalvön.

– Ukraina har inte givit något tillstånd för över 6 000 ryska trupper att befinna sig på ukrainskt territorium. Vi har mobiliserat våra reservister, men vill lösa konflikten på en fredlig väg, förklarade  Premiärminister Arsenij Jatsenjuk sa till pressen för en kort stund sedan.

Ministrarna i Kiev har också vänt sig till USA och Storbritannien för att de ska upprätthålla det avtal som Ukraina skrev i Budapest 1994, när landet överlämnade alla sina kärnvapen mot löfte om garantier för sin suveränitet. Det avtalet skrev också Ryssland under.

Från rysk horisont har inte något hörts än om Vladimir Putin bestämt sig för att agera och skicka in militär. Däremot pågår ett intensivt propagandakrig i statskontrollerad tv. Bilden av Majdan och dess proteströrelse beskrivs som huliganer, fascister, köpta västagenter och allmänt farliga för ryskspråkiga människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista