Anders Fogh Rasmussen och soldater på Krim Foto: Virginia Mayo/Andrew Lubimov/TT

Nato kallar till krismöte

1:24 min

Utvecklingen i Ukraina gör att militäralliansen Nato har kallat till krismöte i Bryssel, rapporterar vår korrespondent.

Klockan ett träffas ambassadörer från alla 28 Natoländer på militäralliansens högkvarter här i Bryssel. Ukrainas utrikesminister har vädjat om hjälp från Nato, och företrädare för de baltiska länderna har börjat känna oro för sin egen säkerhet.

Igår kväll meddelade Litauens utrikesminister Linas Linkevicius på Twitter att situationen är så allvarlig att Nato bör kalla till konsultationer enligt artikel 4 i Natostadgan, en artikel som används när ett eller flera Natoländer upplever att deras säkerhet eller självständighet är i fara. Artikel 4 har bara använts tre gånger i Natos historia, senast 2012 när Turkiet upplevde sig allvarligt hotat av attacker i samband med kriget i Syrien.

Senare i eftermiddag har Natochefen Anders Fogh Rasmussen också kallat till möte med den så kallade Nato-Ukraina-kommissionen (NUC), ett forum där Natoländer och Ukraina kan ha överläggningar om gemensamma säkerhetsfrågor.

Det är däremot svårt att säga hur långt Nato är villigt att gå, politiskt och kanske även militärt, för att hjälpa Ukraina. EU-ländernas utrikesministrar kommer hit till Bryssel i morgon för ett krismöte apropå utvecklingen i Ukraina. Krisen där har eskalerat efter att Ukrainas dåvarande regim i november valde att inte skriva under ett avtal med EU om närmare politiskt och ekonomiskt samarbete.

"Det här är troligen den farligaste situationen i Europa efter att Sovjetunionen invaderade Tjeckoslovakien 1968", säger en anonym västdiplomat till nyhetsbyrån Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista