Soldater bevarkar en armébas på Krim Foto: Darko Vojinovic/TT

Krimhalvön belägrad av Ryssland

1:56 min

Ukraina mobiliserar och söker samtidigt internationellt stöd i konflikten med Ryssland.

Ukrainska militärbaser på Krimhalvön har belägrats av ryska soldater.

Vår generalstab har nu beordrat allmän mobilisering av alla män upp till 40 år, meddelade ukrainska säkerhetsrådets ordförande Andrij Parabui i ukrainsk tv.

Samtidigt som det blev allt mer tydligt att Ryssland har tagit över kontrollen över Krimhalvön.

Ordväxlingar mellan de anonyma männen i kamouflageuniform och vapen och ukrainska marinofficerare lades ut på nätet.

Igor Manchev ukrainsk överste i marinen sa till ukrainska tv-kanaler att han vägrat lämna över sin bas utanför Simferopel till de ryska militärerna.

Ojämlikheten i den militära kraften mellan Ryssland och Ukraina kan illustreras med 28 ryska krigsfartyg utanför Sevastopel på Krim mot två ukrainska.

Ukraina har officiellt bett om hjälp om konflikten utvecklas till fullskalig militär aktion. En scenario som de flesta bedömare helt uteslöt bara för några dagar sedan. Men som skrämmer också ryssar både på Krim och i själva Ryssland.

I Moskva och Sankt Petersburg har nära 400 antikrigsdemonstranter gripits i dag när de försökt hålla plakat med ”Nej till Krig” på. På Krim vågar få gå ut och protestera, men så här sa en demonstrant:

– Vi vill inte ha krig och vi vill inte ha rysk militär här på Krim, olika etniska nationaliteter har i 20 år lyckats leva här utan problem. Det som pågår nu är provokationer mot vårt brödraskap, sa Sergej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista