Foto: Virginia Mayo/TT.

Nato fördömer Rysslands agerande i Ukraina

1:49 min

Militäralliansen har haft två krismöten på högkvarteret i Bryssel.

– Den militära aktionen mot Ukraina av styrkor från den ryska federationen är ett brott mot internationell lag, sa Natochefen Anders Fogh Rasmussen efter krismötet  i går.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa detsamma till den ryske presidenten Vladimir Putin när de två ledarna talade med varandra i telefon i går kväll.

Gårdagen bjöd på över sju timmars krismöten på Natohögkvarteret här i Bryssel. Efteråt fördömde militäralliansen den ryska militära aktionen på Krim och man kräver att de ryska trupperna dras tillbaka till sina baser. Natoländerna säger sig också fortsätta att stödja Ukrainas självständighet och territoriella integritet.

Däremot sa Natochefen inget om hur det stödet är tänkt att se ut. Han gav heller ingen kommentar till att Ryssland nu de facto tycks behärska Krimhalvön.

För första gången hade Ukraina i går begärt ett krismöte med den så kallade Nato-Ukrainakommissionen, och efter det mötet sa Ukrainas Natoambassadör Ihor Dolhov att man nu diskuterar "ytterligare åtgärder" som han anser kan leda till avspänning och mot en politisk process.

Även Natochefen Fogh Rasmussen poängterade vikten av en fredlig, politisk lösning på det han kallar en farlig situation.

– Vi begär att båda parter att omedelbart försöka få en fredlig lösning genom dialog.

För att stötta dialogen mellan konfliktparterna vill Nato att internationella observatörer skickas till Ukraina, antingen från FN eller Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa; OSSE.

I dag samlas EU-ländernas utrikesministrar för ett extrainsatt krismöte om Ukraina.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista