Foto: Henrik Montgomery/TT

Reinfeldt får kritik för Ukrainauttalande

2:27 min

Statsminister Fredrik Reinfeldt får hård kritik för sitt uttalande om Sveriges försvar och Rysslands militära agerande i Ukraina.

– Uttalandet blottar ett svenskt självavskräckningstänkande, att vi inte ska göra något. Att vi inte ska stärka vår egen beredskap eller säkerhet, för att det kan verka utmanande. Det är ett farligt sätt att tänka för en liten stat, säger Wilhem Agrell, professor i underrättelseanalys.

Han säger att statsministerns inställning är farligt för en liten stat.

Svenska försvarsmakten har inte höjt sin beredskap eller förändrat sin verksamhet med anledning av de ryska trupprörelserna, något Fredrik Reinfeldt försvarade i en intervju med Ekot tidigare i dag:

– Den historiska läxan är att inte möta upptrappning med ytterligare upptrappning. Kyl ner.

Men det uttalandet får alltså kritik av professor Wilhelm Agrell:

– Det statsministern säger blir ju väldigt märkligt när man i ena vågskålen lägger det svenska försvarets beredskap för att skydda landet och i den andra vågskålen lägger Rysslands militära aggression mot Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista