USA:s utrikesminister John Kerry. Foto: Alex Wong Getty/Scanpix.

Kerry och Eliasson till Ukraina

0:56 min

USA:s utrikesminister John Kerry kommer på tisdag till Ukrainas huvudstad Kiev för att visa sitt stöd för Ukraina, samtidigt som Ryssland invaderat Krimhalvön.

John Kerry lägger helt om sitt schema och åker till Kiev för att träffa de nya västvänliga ledare som tagit över där.

Kerry ska även träffa andra politiker och organisationer "för att, som det heter från Vita Huset, "personligen visa sitt och USA:s starka stöd för Ukrainas suveränitet, självständighet och territoriella integritet".

Under telefonmötet med flera av Vita husets utrikespolitiska topptjänstemän sas också att USA tillsammans med IMF, EU och andra allierade, kommer att bistå Ukraina ekonomiskt, liksom att USA nu betraktar Krimhalvön som under total rysk kontroll.

Kerry reser alltså till Kiev mitt under brinnande, om inte krig, så rysk ockupation.

När det gäller Ryssland och president Putin upprepade Vita Huset att man jobbar för fullt för att isolera ryssarna ekonomiskt och politiskt, att man försöker använda diplomati, och att man inte överväger militära insatser.

Jan Eliasson, FN:s biträdande generalsekreterare, kommer också att inom kort att resa till Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista