Förbud mot bristande tillgänglighet

Regeringen vill att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska ses som diskriminering. Nu föreslår regeringen att diskrimineringsglagen utvidgas.

Regeringen har fattat beslut om en lagrådsremiss, skriver integrationsminister Erik Ullenhag (FP) på Svenska Dagbladets debattsida. Förslaget kommer fyra år efter en utredning föreslog ett förbud mot bristande tillgänglighet.

Förbudet ska införas i diskrimineringslagen och ska bland annat kunna användas när trösklar på restauranger inte tagits bort eller om en butiksägare inte flyttar varor som hindrar framkomligheten. Som exempel nämns också när en person med funktionsnedsättning inte fått särskilt hjälp att boka en biljett eller blivit ledsagad inom ett stationsområde.

Det handlar om att "öka friheten för den enskilde i det dagliga livet" och är enligt Ullenhag "ett sätt att markera att självklara åtgärder för tillgänglighet inte ska ses som en gåva från goda givare utan en rättighet".

Förbudet föreslås gälla i alla samhällsområden, det vill säga såväl inom utbildning, hälso- och sjukvård som för varor och tjänster. Men för varor och tjänster undantas privatpersoner eller företag med färre än tio anställda.

I somras sade Vänsterledaren Jonas Sjöstedt i en partiledardebatt att han ville att bristande tillgänglighet skulle ses som diskriminering. Men den gången höll statsminister Fredrik Reinfeldt (M) inte med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista