Foto: Alexei Nikolsky och Eric Paul Zamora/TT.

Så ska USA straffa Ryssland

2:30 min

USA:s president Barack Obama och Vita Huset fattade under kvällen och natten en rad beslut för att stödja Ukraina och straffa Ryssland. Samtidigt väljer även FN och G7 att agera.

USA:s viktigaste beslut just nu är att utrikesminister John Kerry har rivit sitt veckoschema och i dag reser österut. Destinationen är Kiev, där han landar på tisdag.

Kerry ska på plats visa USA:s öppna stöd för Ukrainas nya ledare och diskutera ekonomiska och andra insatser för landet.

Nyheten meddelades under den telefonkonferens som högt uppsatta tjänstemän i Vita Huset i går kväll svensk tid höll för flera medier, däribland Sveriges Radio.

Under telefonmötet underströks att det höga pris president Obama redan meddelat president Putin att Ryssland kommer att få betala kan komma att innebära visumstopp och låsning av utländska tillgångar.

Men kanske även delvisa handelsstopp, kanske andra bojkottliknande åtgärder, som enligt Vita Huset skulle kännas i hela det ryska samhället.

Tjänstemännen poängterade att när förberedelser nu görs för ekonomisk och politisk isolering av Ryssland  är det för att tvinga fram ett ökat internt tryck på Putin.

Det andra alternativet, sa topptjänstemännen, är förstås att Putin gör helt om och avbryter invasionen av Ukraina. Men det hördes ingen förhoppning om att så skulle ske inom nån snar framtid.

På frågan om fortsatt rysk aggression kan komma att innebära militära åtgärder från USA:s sida, svarade Vita Huset att det inte är något som är aktuellt för dagen.

I natt samlade USA och Obama även G7-ländernas ledare kring ett gemensamt beslut att ställa in alla förmöten inför G8-mötet i Sotji i juni.

Det är på förmötena alla viktiga avtal förbereds för undertecknande på själva toppmötet, och inställda möten kommer därför att få direkta effekter på samarbetstakten.

G7-ledarna sa också att Ryssland på grund av sitt beteende helt kan komma att uteslutas.

Efter att FN:s säkerhetsråd haft överläggningar om Ukraina bestämdes det att biträdande generalsekreterare Jan Eliasson skulle flyga till Kiev. Han  väntas landa redan i dag.

Eliasson ska skaffa fram förstahandsinformation åt generalsekreterare Ban Ki-moon, för kommande beslut hur FN ska kunna bidra till att trappa ner situationen.

Trots att USA inte har några omedelbara intressen i Ukraina dominerar händelserna där nu nästan helt amerikanska medier och debatter.

En av USA:s främsta utrikesjournalister twittrade frågan "Hur illa är det här egentligen?" Svaret stod hon själv för: "Tänk Prag 68. Så illa är det".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista