1 av 2
"Här glömmer vi explosionerna", säger Mohammed Abboud och hittar på den improviserade motorcykelshowen. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Våldet har blivit vardag i Irak

1:49 min

Med mindre än två månader kvar till parlamentsvalet i Irak har våldet eskalerat, dödstalen har inte varit så höga sedan 2008. Förra året dödades närmare 8000 civila. Våldet har blivit en del av vardagen för många.

--Här glömmer vi all vår oro, här glömmer vi explosionerna, säger taxichauffören Mohammed Abboud.

Han står och tittar på motorcyklar som kör i riktning mot trafiken, en kille står rakt upp på sadeln, andra balanserar på bakhjulet i en vild och spontan uppvisning på en av Bagdads gator.

Bilbomber, skottlossningar och annat våld har dödat mer än 700 personer bara i februari. Det är mer än tre gånger så många som för ett år sen.

­­--Vi har blivit vana, vi vet att vi kan dö närsomhelst, säger Mohammed. 

Taxichauffören Mohammed tycker att irakierna är offer för ett sekteristiskt och politiskt spel:

--Sunnimuslimerna säger en sak, shia en annan, det blir ingen utveckling alls och politikerna förstör landet, säger Mohammed Abboud.

Sunnimuslimska grupper har protesterat mot det de upplever som diskriminering från den shialedda regeringen. Efter att säkerhetsstyrkor angrep sunnimuslimska protestläger har våldet ökat, samtidigt som kriget i grannlandet Syrien också påverkar Irak.

FN:s högsta representant i Irak har uppmanat alla politiska och religiösa ledare att samarbeta mot terrorhotet. Men politikerna har förlorat irakiernas förtroende, tror den tidigare premiärministern Ayad Allawi:

– Det irakiska folket ser demokrati som blod, dödande, grymheter och sekterism, och många har tappat tron på demokratin. Om vi inte tar oss ut ur den här röran kan bara Gud hjälpa oss, säger Ayad Allawi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista