Foto: Geert Vanden Wijngaert/Sveriges Radio.

Malmström: Polen skulle drabbas vid flyktingström

1:03 min

EU börjar i dag planera för en möjlig flyktingvåg från Ukraina. EU:s migrationskommissionär Cecilia Malmström ska diskutera frågan med ansvariga ministrar från EU-länderna.

– Utrikesministrarna kommer hit om några timmar och vi har satt upp det på agendan för att diskutera dels beredskap för en eventuell situation där det kan komma människor som flyr från Ukraina, säger Cecilia Malmström.

Hon beskriver mötet som en "brainstromning" där ministrarna ska spåna fram olika sätt att hjälpa Ukraina och sötta regeringen i Kiev. Vid mötet kommer även frågan om en eventuell flyktingström beröras där Malmström redan nu kan konstatera att det "framförallt är Polen som skulle drabbas".

Hur väl går det att bedöma i dag risken för att läget i Ukraina urartar så mycket att det kommer en stor flyktingström därifrån till EU-länder?

– Det är ju ingen som vet vad som kommer hända. Hela världssamfundet är ju engagerat i att försöka lugna ner den här konflikten och få till en dialog. Just nu finns det inget som tyder på det, men situationen kan eskalera och det gäller att ha beredskap.

Och hur lägger ni upp en sådan beredskap?

– Det är det vi ska prata om i dag för att se hur vi kan stötta framför allt grannländerna och se hur vi kan stötta deras kapacitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista