Militärpolis i i närheten av Kunmings tågstation i Kina. Foto: AP Photo /TT

Polisjakt efter knivattacken i Kina

1:36 min

I Kina håller befolkningen på att återhämta sig efter ett av de blodigaste terrordåden på många år i landet. 29 personer dödades i en knivattack i lördagskväll i Kunming. Nu har säkerheten skärpts och samtidigt pågår en stor jakt på förövarna.

Det var i lördagskväll som knivbeväpnade personer angrep en folkmassa på en järnvägsstation i staden Kunming i sydvästra delen av landet. Bilderna som spridits från attacken vittnar om ett blodbad. Livlösa kroppar ligger på golvet i pölar av blod. 29 personer dödades i attacken, men eftersom runt 140 skadats kan dödsiffran komma att stiga ytterligare.

Fyra av gärningspersonerna ska ha skjutits ihjäl av polisen. En person, en kvinna, ska ha gripits. Men uppgifter talar om att dådet utfördes av över tio personer. En omfattande jakt pågår nu på de gärningspersoner som kommit undan.

Ilskan i Kina är nu utbredd, både mot terroristerna, och mot myndigheterna som anklagas för att inte ha kunnat förhindra attacken. Myndigheterna är därför måna om att nu visa på handlingskraft. Förutom den omfattande jakten på gärningspersonerna så har säkerheten skärpts i Kunming.

Men säkerheten har även skärpts i den oroliga regionen Xinjiang i västra Kina. Enligt dem kinesiska myndigheterna ska gärningspersonerna nämligen ha varit militanta separatister från just Xinjiang.

I Xinjiang har spänningen länge varit hög mellan inflyttande hankineser och den muslimska folkgruppen uigurerna. Kinesiska myndigheter har de senaste åren anklagat militanta uigurer för flera terrordåd. Inte minst det mycket uppmärskammade dådet i Peking i oktober förra året, då en bil körde in i en folkmassa på Himmelska fridens torg.

På internet i Kina har många kineser efter knivattacken i lördags nu uttryckt sin ilska mot uigurerna. Risken är stor att de i Kina redan diskriminerade uigurerna, nu utsätts för än mer trakasserier och övervakning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista