Försvarspolitikerna vill ha mer resurser. Foto: Tobias Wallström /TT sy305b62

"Försvarsbudgeten måste öka"

"Återta militärnärvaro på Gotland"
3:49 min

Svenska försvarspolitiker kommenterar nu Rysslands agerande i Ukraina. Flera kräver nu mer pengar till det svenska försvaret.

En av dem är Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson.

– Det är ju uppenbart att Sverige måste stärka sin förmåga att hantera kriser i vårt närområde. Och vi måste återta en militärnärvaro på Gotland.

Även Centerpartiet vill ha ökade försvarsanslag, säger Staffan Danielsson som är partiets försvarspolitiska talesperson.

– Det som nu händer med Ryssland, talar ju för att försvarsbudgeten måste öka.

Folkpartisten Allan Widman kräver också ökade resurser. Och Rysslands agerande i Ukraina väcker också frågan om att försvaret åter ska ha styrkor på Gotland.

Detta anser dock inte Miljöpartiet säger Peter Rådberg till Ekot. Han ser ingen koppling mellan det som händer nu och till det svenska närområdet. Torbjörn Björlund vänsterpartiet anser inte heller att det behövs.

– Det har det ju varit en diskussion om länge. Men att just den här situationen skulle påverka det kan jag inte se. 

Regeringen har ett extra regeringssammanträde om Ukraina i dag. Tomas Ramberg som är politisk kommentator på Ekot berättar hur den svenska försvarspolitiken påverkas av det som händer i Ukraina.

– I och med att Ukraina flyttar in i den svenska debatten så här ett valår, så går ju försvarspolitiken som valfråga ifrån att vara iskall till åtminstone vara ljummen. De som brukar varna för Ryssland, vill ha mer pengar till krigsmakten och vill att Sverige ska vara med i NATO kan ju flytta fram sina positioner en bit. Det som skärper allvaret i den här debatten är ju att Sverige numera har en försvarsdoktrin som säger att vi ska hjälpa grannländer om de blir utsatta för aggression, säger Tomas Ramberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".