1 av 2
Oscar Pistorius i rättssalen i Pretoria. Foto: Themba Hadebe/TT.
2 av 2
Oscar Pistorius. Foto: Herman Verwey/TT.

Rättegången mot Oscar Pistorius har startat

1:45 min

Den sydafrikanske idrottsstjärnan Oscar Pistorius har i dag infunnit sig i domstolen i Pretoria. Pistorius står anklagad för att ha mördat sin dåvarande flickvän Reeva Steenkamp i februari förra året.

Århundradets rättegång kanske. Åtminstone i Sydafrika, åtminstone efter apartheid-tiden, och åtminstone om man följer medieuppmärksamheten kring den 27-årige paralympikern och olympiske sprintern Oscar Pistorius öde.

En kabel-tvkanal kommer att sända 24 timmar om dygnet enbart kring Pistorius-rättegången. En drönare med kameror passerade över rättegångshuset i Pretoria i förmiddags, och flera tv-stationer sände direkt när Pistorius anlände i mörk kostym och svart slips.

Inne i rättegångssalen passerade han offrets mor, June Steenkamp som tidigare sagt att hon verkligen vill se honom i ögonen.

Det alla är överens om är att Oscar Pistorius sköt med sin pistol den där ödesdigra alla hjärtans dag, den 14 februari förra året. Och att han sköt genom en toalettdörr. Men därefter går uppgifterna isär.

Åklagarna menar att han sköt henne med uppsåt att döda, efter ett våldsamt gräl, Pistorius hävdar att han sköt i självförsvar mot vad han trodde var en inbrottstjuv.

Rättegången väntas pågå i tre veckor, men troligen drar den ut på tiden ännu längre. Bara försvaret har en lista på 107 personer som ska höras, bland annat ett några av Pistorius tidigare flickvänner. 

Fälls han för mord, väntar minst 25 år i fängelse innan han kan få chans till benådning. Han kan också fällas för dråp med lägre straffsats. Men den stora frågan är om han kan lyckas bli frikänd helt.

Det kommer handla mycket om ballistik, kulbanor och teknisk bevisning kring hur och var skotten gick igenom dörren, men det kommer också handla mycket om Pistorius som person, hans omtalat hätska temperament och hans stora intresse för skjutvapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista