Sture Bergwall. Foto: TT

Säters sjukhus: Bergwall kan slussas ut

1:09 min

Processen kring den fortsatta vården av Sture Bergwall börjar gå mot sitt slut. I den vårdplan som Säters sjukhus lämnat in till förvaltningsrätten är bedömningen att Bergwall kan slussas ut i samhället om det finns "välordnad uppföljning och kontrollåtgärder".

Mycket i vårdplanen som offentliggjordes i dag är sekretessbelagt, men bland annat står det att Bergwall "kan slussas ut i samhället inom ramar för öppen rättspsykiatrisk vård och under förutsättning av välordnad uppföljning och kontrollåtgärder."

Två gånger i veckan ska Sture Bergwall lämna prov för att läkarna kan försäkra sig om att han är drog- och alkoholfri. Bergwall "har under flera år klarat ett liv utan droger och alkohol", står det i vårdplanen. Man har inte heller sett några tecken på återfall.

Det framkommer också att sjukhuset har tagit kontakt med en kommun där Bergwall ska bo. Enligt TT ska han bo i Jämtland, då den ansvariga läkaren är länets chefsöverläkare.

I vårdplanen står också att Bergwall är förväntansfull inför ett liv under friare former. "Har nu full frigång som han utnyttjar till fullo och sköter på ett bra sätt", står det i vårdplanen.

Efter att Sture Bergwall friats från det sista av de åtta mord han tidigare dömts för började ett nytt rättsligt kapitel - om hur hans fortsatta vård ska se ut.

Förvaltningsrätten i Falun, som ska ta ställning till Sture Bergwalls fortsatta vård, tog i oktober beslutet att låta rättsmedicinalverket göra en ny undersökning av Bergwalls mentala hälsa. 

Efter utredningen konstaterade rättsmedicinalverket att det finns en viss risk för att Bergwall kan återfalla i brott. Man förespråkade då en utslussning med öppen rättspsykiatrisk vård.

Efter det ansökte Säters sjukhus, där Bergwall suttit sedan början av 90-talet då han dömdes för rån, om att få omvandla den slutna vården till öppenvård.

Vårdplanen lämnades in till förvaltningsrätten i fredags, men offentliggjordes först i dag måndag, efter att den sekretessprövats.

Nu ska förvaltningsrätten titta på vårdplanen innan domen kring Bergwalls vård kan fastställas. Sture Bergwall själv säger till Ekot att han inte vill yttra sig i ärendet förrän den slutliga domen kommit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista