Jevgenij Udod, ledare för regionsparlamentet i Dnipropetrovsk.

Regionala ledare i Ukraina tvingas bort

"Psykologiska påtryckningar och fysiska hot"
2:07 min

Spänningarna i östra Ukraina, där många rysktalande bor, ökar nu succesivt. Efter maktskiftet i Kiev har en rad regionala och lokala ledare i östra Ukraina avskedats, ofta med ganska tvivelaktiga medel. Ett exempel kommer från den stora industristaden Dnipropetrovsk för några dagar sedan.

– När vi skulle ha möte med ledningen för regionsparlamentet trängde sig 150 personer in i lokalen och krävde att jag skulle skriva på ett papper att jag avgår, säger politiken Jevgenij Udod i Dnipropetrovsk.

Han är emellertid fortfarande ledare för regionparlamentet i Dnipropetrovsklänet, det vill säga den högsta valda politikern i länet, som i sin tur är det viktigaste länet i Ukraina utanför Kiev. De 150 var klart aggressiva, en del hade klubbor och de hindrade effektivt de som försökte ta sig ut ur lokalen. Sedan började det.

– De började hota, det var både psykologiska påtryckningar och fysiska hot, bland annat slog de mig på benen, säger den 40-årige Udod.

Han stammar lätt och det blir mer påtagligt när han blir upprörd. I fyra timmar pågick de psykiska och fysiska påtryckningarna, sedan gav han upp.

– På grund av påtryckningarna så skrev jag under ett papper om att jag avgår, säger Udod.

Men efter det gick han till polisen och den vägen fick han avgångspapperet annulerat. Men hoten fortsätter att komma, bland annat på telefon, till familjen.

– Jag har blivit tvingad att skicka min familj utomlands. Jag fruktar absolut för mitt eget och mina närmaste liv, säger han.

Till saken hör förstås att Udod ingick i den avsatte presidenten Janukovytjs parti, men han hör till den mer liberala flygeln. När de hårdföra Janukovytjanhängarna i östra Ukraina samlades i staden Charkiv för att göra motstånd mot de nya makthavarna i Kiev vägrade han demonstrativt att närvara. Sådana här metoder har använts mot en rad tidigare makthavare men det ger dålig reklam till de nya ledarna i Kiev, menar Udod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".