Vidar Helgesen. Foto: Leif R Jansson / TT

Biståndspengar gick till generalsekreterarens bostadslån

2:13 min

Biståndsorganisationen IDEA:s tidigare generalsekreterare Vidar Helgesen fick sina räntor och amorteringar betalda av biståndspengar. När han slutade som generalsekreterare i höstas kunde han göra ett bostadsklipp på 3,7 miljoner kronor.

– Skulle det visa sig stämma tycker jag att det är väldigt olämpligt, för det innebär att man betalar till någon persons privata sparande, biståndet ska gå till förtryckta fattiga människor. Det låter helt orimligt, säger biståndsminister Hillevi Engström (M).

Det är Sidas tidning Omvärlden som gör avslöjandet kring affären. IDEA är en mellanstatlig biståndsorganisation som har sitt huvudkontor i Stockholm. Och Sverige stödjer IDEA med 64 miljoner kronor varje år.

Vidar Helgesen var generalsekreterare för IDEA mellan 2006 och 2013 och hade där en månadslön på 120 000 kronor skattefritt. I höstas avgick han och blev istället europaminister i den norska regeringen. 

Fram till och med 2012 fick Vidar Helgesen en standardersättning för boendekostnaden från IDEA, eftersom familjen flyttat till Stockholm på grund av arbetet. Detta är normalt inom internationella organisationer. Från och med 2012 gjorde man om systemet och då fick de anställda lämna in verifikationer på sina boendekostnader. Då lämnade Helgesen in sin låneavisering för femrumsvåningen i Vasastan.

Tidningen Omvärlden har fått en kopia på den låneavisering som  Vidar Helgesen lämnade in och den har även Ekot fått se. Enligt källor till Omvärlden ersattes Helgesen med över 15 000 kronor i månaden, skattefritt. Förutom bolånen inkluderades även amorteringen på lånen på knappt 10 000 kronor i månaden, enligt tidningen. 

I höstas sålde familjen Helgesen sin bostadsrätt i Vasastan och kunde göra en vinst på närmare fyra miljoner kronor, enligt Omvärlden.

Men Joan Sawe som är tillförordnad generalsekreterare för IDEA, menar att den ersättning som betalades ut knappt täckte räntorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista