Foto: Genya Savilov/TT.

Uppgifter om ryskt ultimatum på Krim

2:02 min

I dag har Ryssland stärkt sitt grepp om Krimhalvön i Ukraina, och uppges föra in mer militär. Ryska flottan ska ha lämnat ett nytt ultimatum till de ukrainska styrkorna att ge upp före 04:00  i morgon bitti, eller bli stormade.

Följ Ekots direktrapportering om krisen i Ukraina

I östra Ukraina har proryska demonstranter intagit myndighetsbyggnader. Från regeringen i Kiev kommer vädjanden om stöd

– Alla våra flottister är nu isolerade från Ukraina och i informationsskugga, sedan teleförbindelser brutits. Vi bör visa dem stöd och jag vädjar till omvärlden att inte glömma dem.  Vi är ett suveränt land, som inte vill styras av någon storebror, säger en av Ukrainska marinens befälhavare i nät-tv kanalen Hromadskaja.

En vädjan han också sände till veteraner från sovjettiden, alltså ryssar som stridit tillsammans med ukrainare bland annat i Afghanistan. De bör tillsammans stoppa Krimkonflikten från att utvecklas till fullskaligt krig.

Under dagen har antalet ryska eller proryska styrkor ökat på Krim, fler krigsfartyg syns utanför halvön och ryska militärplan har siktats i luften. Alla ukrainska baser är omringade där, men de flesta vägrar ge efter för kraven på att de lämnar över baserna.

I östra Ukraina har minst två lokala administrationsbyggnader intagits av proryska demonstranter. I Donetsk hemort för den avsatte presidenten Janukovytj bröt sig proryska demonstranter in på första och andra våningen.

I Odessa slog sig 700 in under ett pågående krismöte i den lokala administrationsbyggnaden och krävde en brytning med övergångsregeringen i Kiev. Samtidigt demonstrerade tusentals för regeringen i Kiev i samma stad.

Svaret på Kievs övergångsregerings vädjan om stöd internationellt har mest varit symboliskt. USA har varnat Ryssland och föreslagit observatörer från OSSE. Men ryske utrikesministern kallar de amerikanska varningarna för oacceptabla hot, som påminner om Kalla Krigets retorik.

Samtidigt har Ryssland redan lovat ekonomiskt stöd till den ockuperade Krimhalvön och att en bro ska byggas från ryska fastlandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista