Utrikesminister Carl Bildt. Foto: Bertil Enevåg Ericson /TT

Bildt: "Rysslands agerande en aggression"

1:28 min

Krisen i Ukraina gör att militäralliansen Nato i morgon kallar till möte enligt den så kallade artikel fyra i Natostadgan, som kan användas när ett medlemsland upplever hot mot sin nationella säkerhet. Samtidigt har EU:s utrikesministrar i kväll enats om ett nytt fördömande av Rysslands agerande i Ukraina.

– Vi är överens om att det som nu sker från rysk sida gentemot Ukraina är aggression. Det är ungefär så starka ord man kan använda, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt efter mötet i Bryssel.

– Vi har inte haft anledning att använda det ordet på den europeiska kontinenten på decennier. Det visar allvaret i den kris vi nu är inne i.

Under dagen har antalet ryska eller proryska styrkor ökat på Krim, fler krigsfartyg syns utanför halvön och ryska militärplan har siktats i luften. Alla ukrainska baser är omringade där, men de flesta vägrar ge efter för kraven på att de lämnar över baserna.

Vid mötet i Bryssel i dag fanns viss splittring mellan EU-länderna i hur hårt man skulle kritisera Ryssland. Tyskland och Frankrike kämpade för en mer försiktig hållning från EU:s sida, och i slutdokumentet från utrikesministrarnas möte hade man strukit vissa föreslagna formuleringar, bland annat om möjligt vapenembargo mot Ryssland från EU:s sida. Unionen pratar fortfarande om vissa möjliga sanktioner, men Carl Bildt medger att det är långt ifrån säkert att ett sådant hot biter på den ryska ledningen.

-- Vi kan ju bara hoppas att den ryska ledningen inser att det här håller på att föra Ryssland självt in i en allvarlig situation. En isolering från det internationella samfundet, ekonomiska konsekvenser på sikt. Det här är inte vad Ryssland behöver, det är inte vad Europa behöver, och det är bara att hoppas att det finns de som inser detta.

Ryska flottan ska ha lämnat ett ultimatum till de ukrainska styrkorna att ge upp före klockan fyra i morgon bitti svensk tid, uppger Reuters. Om man vägrar kommer ryska styrkor att storma de ukrainska militärförläggningarna, enligt en källa i Ukrainas försvarsdepartement som nyhetsbyrån Interfax pratat med.

– Vi försöker sända starka budskap till Ryssland att inte gå vidare. Det finns alarmerande tecken på de ultimatum som ställs, det finns alarmerande tecken på trupprörelser kring gränsen, Vi får rapporter om det diplomatiska umgänget med utrikesminister Lavrov i Genève som är stendött när det gäller varje typ av konstruktiv inställning, så det är en mycket allvarlig situation, säger Carl Bildt.

Ryssland har tillbakavisat uppgifterna om att landet skulle ha gett något ultimatum till ukrainska styrkor på Krimhalvön.

Krisen i Ukraina gjorde att Natochefen Anders Fogh Rasmussen i kväll har kallat till konsultationer enligt Natostadgans artikel 4, på begäran från Polen. Den här artikeln kan användas när ett Natoland upplever hot mot sin nationella säkerhet eller självständighet, och den har bara använts tre gånger i historien.

Senast var det Turkiet som 2012 drabbades av dödliga attacker i samband med kriget i Syrien. Det nya artikel 4-mötet går av stapeln på Natohögkvarteret här i Bryssel i morgon.

– Utvecklingen i och omkring Ukraina betraktas som ett hot mot allierade grannländer och får direkta och allvarliga konsekvenser för säkerheten och stabiliteten i det Euroatlantiska området, säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista