Två unga kvinnor protesterar mot Rysslands intåg i Ukraina. Foto: Emilio Morenatti/TT.

Spänd väntan i Ukraina inför ryskt ultimatum

1:37 min

I Ukraina råder en spänd väntan inför det ultimatum som ryska militären har gett de ukrainska trupperna på Krim. Om de inte går över till den ryska sidan frivilligt före i morgon bitti kommer deras förläggningar att stormas uppger den tillförordnade försvarsministern i Ukraina.

På Maidan, Självständighetstorget, trotsar några hundra personer det snöblandade regnet för att på storbildskärm se en långfilm om Krim-tatarernas förvisning på Sovjettiden. Proteströrelsens tält och barrikader är till stora delar fortfarande är kvar på Maidan. Och just Krim-halvön är det som just nu alla samtal handlar om i Ukraina, såväl i tv-kanalernas nyhetsprogram, mellan landets politiker och bland folk på gatan.

I städer runt om i Ukraina har det i dag förekommit gatuaktioner, på vissa håll mot den ryska truppnärvaron på Krim, på andra platser till stöd för Ryssland och den ryska befolkningen på halvön. Ledande ukrainska politiker har i dag fortsatt rikta skarp kritik mot Rysslands agerande men har samtidigt försökt blidka den ryskspråkiga befolkningen.

Till exempel har den agerande presidenten Aleksander Turtjinov avstått från att skriva under ett beslut från parlamentet om att åter frånta ryskan ställningen som officiellt språk vid sidan av ukrainskan i vissa regioner. Språkdebatten är en av de symbolfrågor som fortsätter att röra upp känslorna i Ukraina.

Nu blir det en nervös natt inför morgondagens ryska ultimatum till de ukrainska trupperna på Krim, även om ryska Svarta havsflottan förnekar att de skulle kunna tänkas anfalla ukrainska ställningar. Och frågan är vad USA:s utrikesminister John Kerry kommer till för situation när han under tisdagen ska träffa de nya ukrainska ledarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista