Venezuelas utrikesminister Elias Jaua framträder i Genève. Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

"Smutskastning" Venezuelas svar på FN-chefens oro

1:16 min

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon mötte i går Venezuelas utrikesminister Elias Jaua, och uttryckte sin oro över de våldsamma protester som pågår i landet. 18 personer har dött och många hundra har gripits, flera av dem vittnar om tortyr i polisförhör.

Men utrikesminister Jaua menar att Venezuelas regering är utsatt för en internationell smutskastningskampanj.

– I Venezuela har vi utrotat analfabetismen, utrotat hungern, vi har vunnit priser för vårt kulturarv och vi har gett gratis datorer till alla skolelever.

– Jag brukar inte ställa mig upp i såna här forum för att skryta om det vi gjort, men jag känner mig tvungen på grund av smutskastningen som just nu pågår i internationella medier, sa Venezuelas utrikesminister Elias Jaua när han i går höll tal i FN:s människorättsråd i Genève.

Elias Jaua träffade i går FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som uttryckte sin oro över dom alltmer våldsamma protesterna i Venezuela.

Hittills har 18 personer dött och flera tusen gripits, majoriteten av dem har sedan släppts, men flera av demonstranterna hävdar att de blivit misshandlade av polisen.

Ban Ki-Moon vädjade till regeringen och oppositionen att inleda en dialog. Oppositionsledarna har hittills vägrat förhandla med regeringen eftersom de menar att president Nicolas Maduro inte menar allvar och inte är beredd att göra några politiska eftergifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista