Foto: Alexei Nikolsky och Eric Paul Zamora/TT.

USA isolerar Ryssland

1:58 min

I USA förbereder kongressen lagstiftning för att isolera Ryssland och ge ekonomiskt stöd till interimsregeringen i Ukraina. USA avbryter samtal om investeringar och handel med Ryssland och lägger allt militärt samarbete på is.

Samtidigt höll FN:s säkerhetsråd i går kväll ytterligare ett möte om situationen i Ukraina, det tredje på lika många dagar. Där redogjorde USA:s FN-ambassadör Smantha Powers sammanbitet för Rysslands agerande i Ukraina. Det var föga tvekan om att USA anser att Ryssland bär hela ansvaret för krisen.

– Det är ett faktum att ryska styrkor intagit ukrainska gränskontroller, sa hon bland annat.

Rysslands FN-ambassadör Vitaly Churkin lade tvärtom hela ansvaret på väst och på de som "motsatte sig legitima beslut av legitima myndigheter" i Ukraina. Rysslands avsikt är att förhindra extremister att ta över landet, sa Churkin, medan Power hävade att de hoten är "inbillade".

Väst kräver att de ryska trupperna dras tillbaka, men enligt Churkin har presidenten, den nu avsatte, bett om militär hjälp. USA:s president Barack Obama sa i går att USA nu förbereder flera steg för att isolera Ryssland.

– Vi utreder flera steg: ekonomiska och diplomatiska.

I går kväll möttes också Obamas säkerhetspolitiska ledning, utökad med finansministern, för att diskutera vad som kan och ska göras.

Kongressen förbereder lagstiftning om sanktioner, där båda partier är överens om att Ryssland ska straffas, även om de inte nödvändigvis är överens om hur. Det talas som tidigare om reserestriktioner, avbrutna bankförbindelser, frysta tillgångar, inställda möten mellan länderna och handelsrestriktioner, bland annat.

Obama har betonat betydelsen av att väst agerar gemensamt mot Ryssland, men ännu finns ingen enighet. Utrikesminister John Kerry, som besöker Kiev i dag för att tala med interimsregeringen, har redan lovat ekonomisk hjälp från USA.

En ledande senator talade i går om att kongressen kan ge klartecken för lån på minst en miljard dollar, utöver ett stödpaket troligen på väg via internationella valutafonden IMF.

USA har föreslagit medling och understrukit att Washington inte tänker ingripa militärt, men enligt experter här utesluter det inte att USA kan överväga att demonstrera militär makt. Det kan exempelvis röra sig om att flytta stridsfartyg närmare krisområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista