Vilka villkor Ryssland ställt för att hjälpa Ukraina sades inte när Vladimir Putin presenterade resultatet. Foto: Ivan Sekretarev/TT.

Ryssland: Janukovytj har bett om vår hjälp

Brevets äkthet ifrågasatt
1:47 min

Ryssland lägger nu ansvaret för sitt engagemang på Krimhalvön på Viktor Janukovytj. Expresidenten ska i ett brev ha bett om rysk hjälp och brevet har lästs upp i rysk tv.

”På gatorna i många av våra städer brinner extremismen och hotar mitt och mångas liv vi har bett den ryska makten om hjälp för att återställa lag och ordning”, heter det bland annat i det brev som lästs upp i rysk tv och sägs ha skrivits av Viktor Janukovytj.

Den avsatte presidenten säger där att parlamentet i Kiev är olagligt och att eftersom det saknas fungerande styre på Krim och i sydöstra delen av Ukraina behövs rysk hjälp.

Ryske FN ambassadören hänvisade till denna av Janukovytj påstådda begäran om rysk hjälp i FN i natt. Men Janukovytj har inte själv hörts säga detta i någon rysk tv kanal och i FN ifrågasattes dess äkthet eftersom innebörden inte stämmer med det Janukovytj själv sa när han framträdde i ryska Rostov vid Don i förra veckan.

Då sa han att han utsatts för en kupp och fortfarande är Ukrainas president, men svarade inte på frågor om hur han konkret tänkte fungera som president från sin exil i Ryssland.

I Leningrads län fanns ryske presidenten Vladimir Putin på plats för att se 16 000 ryska soldater öva krig, en övning som också fått stort utrymme här i medierna. Putin själv har hittills inte sagt något officiellt om Krim.

Den ryska hållningen utåt har hela tiden varit att Ryssland inte invaderat, att inga ultimatum ställts till de ukrainska baserna och att någon krigshandling inte satts igång, trots helgens beslut som ger presidenten grönt kort att sätta in militär i Ukraina.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".