Rekryter till en självförsvarsstyrka i Kiev under måndagen. Foto: Emilio Morenatti.

Spänd väntan i Kiev

"Luften surrar av rykten"
2:02 min

I Ukraina råder en spänd väntan efter en till synes lugn natt. Ekots reporter Fredrik Wadström på plats i Kiev.

– Just nu är det lugnt och det kommer inga uppgifter om attacker. Men det är klart att läget är väldigt spänt och luften surrar av rykten. Sent i går kväll kom uppgifter om att flera regioner i södra och östra Ukraina skulle kunna tänka sig att ansluta sig till Krim om de skulle få större autonomisk status med närmare band till Ryssland.

Hur har Ukraina hunnit med mobiliseringen inför det ryska hotet?

– Det mesta tiden går åt till politiska diskussioner. Det förekommer uppgifter om att man mobiliserar bland frivilliga. Men väldigt få konkreta mobiliseringar verkar ha förekommit. Det verkar inte vara några större anstormningar av frivilliga som vill åka ner och strida på Krim.

Hur märker man av det här i Kiev?

– Just nu pågår livet ganska mycket som vanligt. Men det är klart, hela landet är ju delvis lamslaghet av den här situationen. Så det är någon slags väntan som pågår just nu.

USA:s utrikesminister väntas till Kiev i dag. Vad betyder det för Ukraina?

– Å ena sidan betyder det ju att man kan räkna med stöd från en mäktig bundsförvant. Men det blir ju också ytterligare en kil i relationen med Ryssland. Den stora frågan vid Kerrys besök är nog faktiskt det miljardlån som har diskuterats. Ekonomin var ju redan före  den politiska krisen körd i botten och just nu är läget katastrofalt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".