1 av 2
USA:s utrikesminister John Kerry besöker en minnesplats för de som dog vid demonstrationerna i Kiev. Foto: Kevin Lamarque/TT
2 av 2
Proryska soldater blockerar den ukrainska marinabasen i byn Novoozerne. Foto: Ivan Sekretarev /TT

Ekots direktrapport om krisen i Ukraina

0:43 min

Tisdagen innebar ett fortsatt mycket spänt läge i Ukraina:

Här nedanför är Ekots direktrapportering från dagen:

Joni Söderström-Winter: Godmorgon och välkomna till Ekots direktrapportering om Ukraina-konflikten.

07:16, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Ryska trupper som har varit på militärövning längs Ukrainas gräns kallas nu tillbaks till sina baser, det uppger president Putins talesman.

07:17, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Det uppges handla om de styrkor som blivit beordrade att göra överraskningsövningar i närheten av gränsen till Ukraina, skriver Reuters och Interfax.

07:21, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Militärövningarna i västra Ryssland som gränsar till Ukraina, har enligt Moskva, ingenting med utvecklingen i Ukraina att göra.

07:26, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Och det finns inga uppgifter som säger att tillbakadragandet rör styrkorna på Krimhalvön.

07:27, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Utrikesminister Carl Bildt vill inte kommentera uppgifterna om att Kreml kallat tillbaka styrkor som har varit på övning. Bildt vill, enligt sin pressekreterare, avvakta tills läget klarnat om vad det faktiskt innebär, rapporterar TT.

07:31, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Utvecklingen i Ukraina kommer att påverka den svenska försvarspolitiken och statsbudgeten. Det konstaterar försvarsminister Karin Enström (M).

07:48, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Hon sa till SVT nu på morgonen att det nu handlar om att snabba upp processen med att ta fram ett nytt beslut om intriktiningen av den svenska försvarspolitiken.

07:49, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: "Det viktiga är att vi har förband som kan användas. Också på Gotland. Vi håller på att bygga upp det, men vi är inte färdiga ännu. Det är därför jag säger att nu måste vi snabba upp processen. Vi måste bli färdiga snabbare än vad vi planerat tidigare", säger försvarsminister Karin Enström.

07:50, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Under förmiddagen ska UD och den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, informera riksdagens utrikes- och försvarsutskott om Ukraina-läget. Även utrikesnämnden har ett extrainkallat möte för att informera partierna om läget.

07:54, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Efter att Moskvabörserna föll rejält igår (vid öppnandet 10 procent) så har de öppnat uppåt idag. Moskvabörsens Micex-index har gått upp med 4,8 procent.

07:57, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Ekots korrespondent Maria Persson Löfgren rapporterar från Moskva att tillbakadragandet av soldater, inte får särskilt stor uppmärksamhet i rysk media. Där sägs det att det här har ingenting med krisen i Ukraina att göra, enligt Ryssland.

08:02, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Maria Persson Löfgren säger att enligt Ryssland, handlar det om 16 000 soldater som avslutat militärövningar, som inte är något utöver det vanliga, och ingenting om styrkorna på Krim. Hon säger också att: Man ska också komma ihåg att i den ryska bilden så har man inte heller skickat några ryska styrkor till Krim. Utan de som finns där är de som hör till den marinbas som Ryssland hyr av Ukraina där.

08:08, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: "Det kan ju ändå ses som en markering att man avslutat militärövningarna, eftersom det kändes hotfullt för den ukraianska sidan att de pågick. Så det här måste väl ändå ses som ett positivt tecken" säger Maria Persson Lögfren, Ekots Rysslandskorrespondent.

08:12, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Den ryska försvarministern säger att styrkorna har till på fredag på sig att återvända till sina baser, skriver Interfax.

08:13, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Här kan du lyssna och läsa om Kinas ambivalenta hållning i Ukraina-frågan: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5799684

08:47, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: AP rapporterar att pro-ryska trupper som tagit kontroll över en flygbas på Krimhalvön skjutit varningsskott i luften. Det efter att runt 300 ukrainska soldater, som tidigare jobbade på basen, krävt sina jobb tillbaka.

08:52, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Ekots korrespondent Maria Persson Löfgren har fått uppgifter om att det är på väg fler ryska styrkor över Kertjsundet (sundet som förbinder ryska fastlandet med Krimhalvön).

09:14, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: “De ryska och proryska styrkor som finns på Krimhalvön ska vara så många som 10 000 och de kontrollerar den lilla del av den ukrainska marinen, flygfält och belägrar alla ukrainska baser. Men det erkänner inte Ryssland att de gör”, säger Maria Persson Löfgren.

09:16, 4 March 201409:40, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Utrikesminister Carl Bildts tweet om Viktor Janukovytj där han kallar honom landsförrädare, väcker uppmärksamhet i sociala medier. Så här skrev Bildt:
"Så har då Ukraina fått sin egen Quisling, sittande på främmande mark där han vädjar om att en utländsk armé ska ge honom hans land tillbaka". Bildt refererar till den avsatte ukrainske presidenten Janukovytjs brev till Vladimir Putin med en begäran om rysk invasion.

09:40, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Vidkun Quisling var en norsk politiker som ställde sig på Nazitysklands sida i det egna landet. Quisling avrättades i oktober 1945. Namnet Quisling har kommit att symbolisera en landsförrädare som samarbetar med en ockupationsmakt, skriver TT.

09:44, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Om Washington går med på sanktionerna mot Moskva på grund av Ukraina-konflikten, så kommer Ryssland att minimera det ekonomiska beroendet av USA, det sa en ekonomisk talesperson på Kreml i dag. Ryssland skulle också sluta använda dollar för internationella transaktioner. Och talespersonen varnade för att det skulle innebära en krasch i det ekonomiska systemet i USA.

10:00, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Nu klockan 10 har militäralliansen Nato ett nytt krismöte i Bryssel. Utvecklingen i Ukraina har fått Polen att begära konsultationer enligt Natostadgans artikel 4. Vilket ett Natoland kan göra om det upplever hot mot sin nationella säkerhet eller självständighet.

10:03, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Det här är fjärde gången i historien som Nato håller den här typen av möte. Senast var 2012, då Turkiet drabbades av attacker i samband med kriget i Syrien.

10:03, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Sten Sjöström, utrikesreporter på Ekot är precis tillbaka från Krim och Kiev. Han säger att avbrytandet av militärövningen gör att Putin sänker spänningarna något. Samtidigt finns ju de ryska förbanden kvar i området och kan ju sättas in om Moskva skulle bestämma sig för det.

10:08, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: "Det verkar som att man från rysk sida håller på att konsolidera greppet över Krim. Och det stora orosmolnet just nu är om Ryssland kommer göra någonting i övriga delar av östra Ukraina" säger Sten Sjöström Ekots utrikesreporter.

10:14, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Nästa år kommer den ryska flottan komplettera sina styrkor med ytterligare tre hangarfartyg, utöver de 19 som de redan har, uppger Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu enligt Reuters.

10:19, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Jan Björklund sa på en pressträff nyss att det inte räcker med att att ge mer pengar till försvaret med anledning av Ukraiankrisen. Han menar att Sverige måste gå tillbaka till den gamla doktrinen att försvara Sveriges gränser.

10:26, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Och det är Östersjön som bör stå i centrum. Det Ryssland i dag gör i Ukraina kan lika väl ske i de Baltiska staterna, och då blir Gotland centralt, framhåller Björklund.
- Det var ett stort misstag av Persson-regeringen att lägga ned all försvarsförmåga på Gotland, säger Jan Björklund. (TT).

10:27, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Ukrainas parlament godkänner avtalet med EU om ett lån på 610 miljoner euro, skriver Reuters. Avtalet är från 2013 men skrevs aldrig på under Janukovytj. Drygt 5,4 miljarder i svenska kronor.

10:36, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Anledningen till att Folkpartiledaren Jan Björklund vill ha ett försvar på Gotland är att han ser framför sig att Ryssland, om man går in i de baltiska staterna, också ockuperar Gotland, för att förhindra att Nato får ett brohuvud.

10:38, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Anledningen till att Folkpartiledaren Jan Björklund vill ha ett försvar på Gotland är att han ser framför sig att Ryssland, om man går in i de baltiska staterna, också ockuperar Gotland, för att förhindra att Nato får ett brohuvud. Frågan är hur troligt detta är.

10:38, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Ingen lösning är på gång när det gäller krisen i Ukraina, det sa Tysklands utrikesminister i dag efter ett väldigt "långt och svårt" samtal i Geneve med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

10:48, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Jan Björklund säger att en viktig del av nästa försvarsbeslut blir att återskapa en militärnärvaro på Gotland, rapporterar Ekots reporter på plats Anna Gustafsson. På frågan om hur mycket försvarsanslagen bör höjas svarar Björklund:
- Den senaste tiden har vi höjt med några hundra miljoner. Nu är det höjningar i miljardstorlek som behövs.

10:54, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Det handlar enligt Björklund om att göra omprioriteringar för att ställa om från ett försvar som bara bygger på heltidsanställda soldater, till ett som bygger även på reservister som kan kallas in vid behov. Vilka omprioriteringar som skulle krävas i statsbudgeten för att åstadkomma en höjning av anslagen till försvaret, har Björklund inga exakta svar på. Han tror dock att försvarsberedningen som ska vara klar om några veckor behöver mer tid på sig, rapporterar Ekots reporter Anna Gustafsson från pressträffen.

10:56, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Björklund säger att det inte är någon hemlighet att det finns olika meningar inom regeringen. Men han säger samtidigt att Fredrik Reinfeldts besked om att det kan behövs mer pengar, är ett tecken på att Moderaterna håller på att svänga.
- Det är delvis ett nytt tonläge, ja, säger Jan Björklund.

10:57, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Utvecklingen i Ukraina har också energipolitiska dimensioner, menar Jan Björklund.
- De länder i Europa som nu håller på att stänga ner kärnkraft till förmån för rysk gas bör tänka efter noga. Länder som Tyskland, Italien och Holland bör tänka på det. Tidigare har gasen avfärdats på grund av att den innebär en ökning av koldioxidutsläppen. Nu finns det ytterligare orsaker, säger Jan Björklund.

10:59, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Ukrainas tillfällige premiärminister Arsenij Jatsenjuk ska träffa EU:s ledare i Bryssel på torsdag, säger EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy till AFP.

11:14, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Nu säger ukrainska säkerhetskällor att situationen vid gränsen mot Ryssland är komplicerad men stabil, enligt Reuters.

11:26, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: En rättelse från TT kring att ryska flottan förstärker. Det handlar om att flottan kompletterar med tre större landstigningsfartyg, inte hangarfartyg som vi uppgav tidgare.

11:30, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Det kommer uppgifter om att president Vladimir Putin nu ska hålla en presskonferens om Ukraina-krisen utanför hans bostad i Moskva.

11:34, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter:

President Putin säger att vad som hände i Ukraina var en statskupp, då Janukoyvtj avsattes.

11:41, 4 March 2014

Maria Makar, Ekot: Han säger också att Janukovytj gick med på oppositionens krav innan kuppen.

11:43, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Putin säger att Ukarinas folk ville ha en förändring - men inte en illegal förändring, enligt Reuters.

11:44, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Putin menar också att Janukovytj fortfarande är Ukrainas president, även om han inte har någon makt.

11:46, 4 March 2014

Maria Makar, Ekot: "Jag förstår personerna på Majdantorget i Kiev, som kräver en radikal förändring", säger Putin.

11:47, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Putin försvarar den tidigare ukrainska presidenten och
sade att han inte gav några olagliga order till polisen om
att skjuta demonstranter.

11:48, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Putin säger att de inte ser något behov att skicka styrkor till Ukraina nu.

11:50, 4 March 2014

Maria Makar, Ekot: "Delar av Ukrainas parlamentet är legitim, men verkligen inte den nye presidenten", säger Putin.

11:52, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Putin säger att Ryssland reserverar sig för möjligheten att göra en militärinsats i södra delen Ukraina, även om behovet inte finns just nu, rapporterar TT.

11:53, 4 March 2014

Maria Makar, Ekot: Han säger att han är bekymrad över att nynazister håller på att få fäste i Ukraina. "Invånare i östra Ryssland är rädda. Vi förbehåller oss rätten att använda alla medel för att skydda dem."

11:56, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: "Alla hot mot Ryssland är kontraproduktiva och farliga" säger Vladimir Putin enligt Reuters.

12:01, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: "Det är lokala beväpnade grupper som har tagit makten över Krimhalvön - inte ryska soldater" säger president Putin, enligt Reuters.

12:06, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: "Ryssland är redo att hålla i G8-mötet, men om de västerländska ledarna inte vill komma - behöver de inte", säger president Putin enligt Reuters.

12:09, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: TT rapporterar att Putin lovar att om Ryssland beslutar sig för att gå in med militära styrkor kommer man att följa internationella överenskommelser, men att situationen på Krim har lösts. Trupperna som tog över där var lokala självförsvarsstyrkor, inte ryska soldater. Putin öppnar också för ett visst samarbete med det nuvarande styret i Kiev.

12:14, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Efter att Putin fått frågan om ryska styrkor på Krimhalvön varit med i operationerna där, svarar han att ryska soldater inte deltagit. "det är många uniformer som ser likadana ut", rapporterar AFP.

12:20, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Viktor Janukovytj har ingen politisk framtid sa Putin i dag också på presskonferensen. "Men hade han stannat i Ukraina hade han blivit mördad."

12:24, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Försvarsmakten har valt att basera delar av den ordinarie incidentberedskapen på Gotland för att öka förmågan till luftövervakning, skriver myndigheten på sin hemsida. Detta på grund av den ökade flygverksamheten i området.

12:29, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: – På grund av den ökade flygverksamheten i närområdet, främst beroende på den ryska beredskapsövningen som nu pågår, har vi valt att just nu basera delar av den ordinarie incidentberedskapen på Gotland. På det sättet ökar vi förmågan till luftövervakning, vilket är helt normalt vid större övningar, säger Göran Mårtensson, Försvarsmaktens insatschef i ett pressmeddelande på Försvarmaktens hemsida.

12:30, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Försvarmakten följer utvecklingen i närområdet och i Ukraina noga, skriver man också. Beredskapen innebär att närområdet övervakas med marina enheter, sensorer och radarsystem dygnet runt.

12:31, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Maria Perssson Löfgren, Ekots Rysslandskorrespondent kommenterar Putins presskonferens som pågår fortfarande. "Allt som Putin säger är väldigt motsägelsefullt".

12:32, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: "I princip anses väst som hycklare. Han säger att väst inte förstår vad som händer i Rysslands broderland Ukraina", säger Maria Persson Löfgren.

12:33, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Putin betonade att OM Ryssland agerar så beror det på att Viktor Janukovtj (som Ryssland ser som president fortfarande) bett om hjälp. säger Maria Persson Löfgren.

12:39, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: "Putin sa också att det förts samtal mellan ryska ministrar och ministrar i Kiev. Han var rätt försonlig trots allt och sa att han inte kunde se att det skulle bli någon form av krig mellan Ukraina och Ryssland" säger Ekots rysslandskorrespondent.

12:42, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Just nu har militäralliansen Nato krismöte i Bryssel. Utvecklingen i Ukraina har fått Polen att begära konsultationer enligt Natostadgans artikel 4, vilket ett medlemsland kan göra om det upplever hot mot sin nationella säkerhet eller självständighet.

12:52, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: Ekots Jens Möller rapporterar från Bryssel att det just nu inte finns något som säger att Nato på allvar skulle ingripa militärt i den här konflikten.
- Man vill undvika all storts förstärkning som skulle likna upptrappning. Möjligen skulle de kunna erbjuda övervakning i de här medlemsländerna som ligger nära Ukraina, säger han.

12:52, 4 March 2014

Joni Söderström-Winter: - Mötet kan leda fram till bara några vackra ord om att Natoländerna ska hjälpa varandra, säger Jens Möller på plats i Bryssel.

12:55, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Rysslands utrikesminister Lavrov säger enligt Reuters vid ett besök i Tunisien att man hoppas att västländerna inte kommer att genomföra sanktioner mot Ryssland och att det ryska agerandet på Krimhalvön varit rätt.
- Ingen har rätt att vara arg på Ryssland. EU och USA fullföljde inte sina skyldigheter i Ukraina, säger Lavrov enligt nyhetsbyrån.

13:32, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Torbjörn Becker, chef för den östekonomiska institutionen vid Handelshögskolan i Stockholm, säger till TT att det är svårt för väst att hitta verkningsfulla ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Skulle Rysslands leveranser av gas stoppas till väst så drabbar det befolkningen i länder som Tyskland eller Frankrike.

13:36, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: USA har ju sedan tidigare sagt att man förbereder sanktioner mot Ryssland, och nu kommer uppgifter om att man planerar att genomföra sanktioner senare den här veckan. Det säger en officiell källa som reser tillsammans med USA:s utrikesminister John Kerry till Kiev, till nyhetsbyrån AFP.

13:48, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Utrikesminister Kerry, som redan lovat ekonomisk hjälp till Ukraina, har nu landat i Kiev. Som vår Washingtonkorrespondent rapporterade om i morse kan kongressen ge klartecken för lån på minst en miljard dollar. En hög tjänsteman inom administrationen säger i dag på en pressträff att Obama kommer att arbeta för att kongressen godkänner ett sådant lån, enligt Reuters.

14:08, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: I dag har Must, den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten informerat riksdagens försvarsutskott om läget i Ukraina, och Peter Hultqvist (S) som är ordförande för utskottet säger så här till Ekot efter mötet:
- Det ger en bild av ett Ryssland som är väldigt målmedvetet, är berett att bryta mot folkrättens principer och internationell lagstiftning för att nå sina mål och syften.

14:13, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Hultqvist säger att man efter detta måste vara beredd på att göra förändringar i den säkerhetspolitiska analysen. Vad gäller Björklunds (FP) utspel om att det behövs ett doktrinskifte inom det svenska försvaret, säger Peter Hultqvist att Socialdemokraterna länge har pratat om Gotland:
- Mycket utav det som sägs nu och som har hänt de senaste dagarna bekräftar egentligen de ståndpunkter som vi har drivit under en lång tid. Inriktningen i vår politik behöver inte ändras med anledning av det som sker.

14:23, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Just nu kan du chatta om krisen i Ukraina med Sveriges Radios utrikesreporter Sten Sjöström, som just återvänt från Ukraina. Klockan 14.30 tar Gudrun Persson, Rysslandsforskare på FOI, vid i chatten.

14:25, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson är sedan i går i Kiev på uppdrag av generalsekreterare Ban Ki-Moon och har sedan dess suttit i samtal med olika nyckelpersoner för att försöka lätta på spänningarna. Vad samtalen lett till kan han inte säga ännu när Ekot når honom.
- Tillsvidare är det en process som pågår som är mycket känslig diplomatiskt och som jag måste fokusera på här i Ukraina, så får vi se vilka steg jag tar ytterligare, säger han till Ekots reporter Johan-Mathias Sommarström.

14:30, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Vid ett möte med Rysslands utrikesminister i går uppmanade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon Ryssland att avstå från handlingar och uttalanden som riskerar att förvärra situtaionen och istället sträva efter dialog med Kiev. Det är samma budskap som Jan Eliasson kommer med till det ukrainska styret.
- Det är naturligtvis vår strävan att få en nedtrappning av den farliga situationen och försöka utveckla den politiska vägen att lösa de här problemen. Det är ju i den andan som FN verkar och som jag har att verka på platsen.

14:31, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Vad finns det för hopp om en snar diplomatisk lösning?
- Det kan jag inte säga ännu, det är en svår situation, det är därför jag är här, säger Jan Eliasson till Ekots utrikesreporter Johan-Mathias Sommarström.

14:32, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Att Försvarsmakten har flyttat incidentberedskapen till Gotland är inget dramatiskt, säger Göran Mårtensson, Försvarsmaktens insatschef.
- Det har varit en ökad övningsverksamhet i närområdet och därför har vi valt att göra så. Man har en snabbare reaktionstid att komma upp i luften därifrån.

14:51, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: - Vi har under en längre tid sett att övningsmönstrena har förändrats och därför har vi gjort anpassningar kopplat till vår verksamhet och det är ingenting som har accentuerats nu i närtid utan det har varit under en längre tid, säger Försvarsmaktens insatschef Göran Mårtensson till Ekots reporter Patrik Holmström.

14:53, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Göran Mårtensson säger att Försvarmakten har möjlighet att basera flygstridskrafter på olika baser och att det händer att man baserar det på Gotland, men han vill inte gå in på när man flyttade stridsflyg till Gotland senast innan den här gången.

14:56, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Den italienska utrikesministern Federica Mogherini säger enligt Reuters att Ryssland har gått med på ett möte med Nato i morgon onsdag.

15:01, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Det oroliga läget i Ukraina och konflikten med Ryssland påverkar även idrotten. Ukraina hotar med bojkott av Paralympics om inte de ryska styrkorna lämnar Krim. På grund av det rådande läget ställer kronprinsessan Victoria in sin resa till Paralympics, det bekräftar hovet för SR International. Beslutet om att ställa in resan togs efter att hovet samrått med UD, säger Annika Sönnerborg, hovets tillförordnade informationschef.

15:11, 4 March 2014

Anders Molin:

I en video som CNN och brittiska Channel 4 publicerat syns ryska soldater skjuta varningsskott mot ukrainska soldater vid en flygbas nära Sevastopol på Krimhalvön. I klippet, som publicerats i dag, syns den ukrainska gruppen gå med en ukrainsk flagga mot de ryska soldaterna. Enligt CNN ber de om att förhandla. De ryska soldaterna svarar genom att skjuta flera salvor med varningsskott upp i luften.
Den ukrainske befälhavaren på flygbasen, Yuli Mamchun, sa enligt CNN att ryssarna krävt att hans trupper ska lämna ifrån sig sina vapen, men att de hittills vägrat.
Här kan man se klippet: https://www.youtube.com/watch?v=zIbGpSvtuGY

15:28, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Efter att Carl Bildt på Twitter kallat den förre ukrainske presidenten Janukovytj för Quisling, säger han nu att det inte var särskilt diplomatiskt, men säger att "en spade ska kallas för spade".
- Det är en man utan politisk framtid, och gör man som han och sätter sig i ett främmande land och säger att han vill att en främmande armé ska erövra mitt land, så finns det ett ord i en europeiska historien för det, säger Bildt till TT.

15:33, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Ukrainska gränsvakter säger enligt Reuters att ryska marinfartyg blockerar båda sidor av Kertjsundet, som går mellan Krimhalvön och Ryssland.

15:44, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Det som Putin säger, att det är en kupp som skett i Ukraina, stämmer inte, säger Carl Bildt till Ekot.
- Det som har inträffat är att man har valt en ny regering. Den gamla regeringen avgick som bekant, sen bildade man en ny regering och den regeringen bildade man enligt den regeringsbildningsprocess som finns i den ukrainska författningen och med ett mycket brett stöd i det ukrainska parlamentet, säger Bildt.

15:57, 4 March 2014

Maria Makar, Ekot: EU kommer att hjälpa Ukraina att betala de två miljarder dollar som landet är skyldig Rysslands gasjätte Gazprom. Företaget har sagt att det från och med april kommer att sluta sälja billig gas till Ukraina, eftersom landet inte betalat sina skulder. "Hjälpen kommer att ingå i EU-kommissionens stödpaket till Ukraina", säger EU:s energikommissionär Guenther Oettinger.

16:16, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Tillbaka till Kertjsundet – den biträdande chefen för den ukrainska gränsbevakningen, Pavel Shishurin, säger enligt Reuters att sundet blockerades av två ryska skepp – från norr och från söder. Den ryska militären har inte bekräftat uppgifterna.

16:20, 4 March 2014

Maria Makar, Ekot: Ukrainas tillfällige premiärminister Arsenij Jatsenjuk säger att ryska och ukrainska ministrar har börjat tala med varandra, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

16:26, 4 March 2014

Maria Makar, Ekot: Putin och Kinas president Xi Jinping har diskuterat Ukrainakrisen under dagen, enligt Kreml, skriver Reuters. De båda presidenterna har liknande syn på situationen.

16:33, 4 March 2014

Maria Makar, Ekot: Försvarsminister Karin Enström ger den parlamentariska Försvarsberedningen ytterligare två månader på sig innan den ska lämna sin rapport över försvarets framtida utformning. Anledningen är utvecklingen i Ukraina. Läs nyheten här.

16:52, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Utrikesminister Carl Bildt ska resa till Ukraina i morgon onsdag, tillsammans med Danmarks utrikesminister Martin Lidegaard, för att bland andra träffa landets tillförordnade premiärminister Arsenij Jatsenjuk. Bildt och Lidegaard ska förutom Kiev även besöka östra Ukraina, skriver utrikesdepartementet i ett pressmedelande, utan att specificera var i östra Ukraina.

17:15, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Lettland kommer att svartlista tio ukrainska medborgare som har koppling till människorättsbrott och korruption, rapporterar TT. Svartlistningen innebär att de kommer att få sina tillgångar frysta och att de inte kommer att kunna resa in i Lettland, enligt utrikesdepartementet i Riga.

17:20, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: USA:s utrikesminister John Kerry, som ju befinner sig i Kiev, håller just nu en presskonferens där han bland annat pratar om människor som dödats av krypskyttar under protesterna i Kiev.
- Vad de stod för kommer aldrig att kunna stjälas av kulor, eller tystas av ligister från hustak. Det är universellt, det är omisskänligt, det kalls frihet, säger Kerry.

17:36, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Kerry säger också att han fördömer Rysslands "agressions-agerande".
- Vi har bevis på att en stor förändring sker, och i den förändringen kommer vi att stå bakom det ukrainska folket, säger Kerry.

17:38, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: - Om Ryssland inte väljer att trappa ner, om man inte vill arbeta direkt med regeringen i Ukraina kommer våra partners inte att ha något annat val än att fortsätta att ta steg mot att isolera Ryssland politiskt, diplomatiskt och ekonomiskt.
- Det är inget vi önskar göra, det är något som Rysslands val kan tvinga oss att göra, säger Kerry under presskonferensen.

17:43, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Ukrainas tillfällige premiärminister Arsenij Jatsenjuk säger att de första stegen nu har tagits mellan hans regering och ryska ledare.
- Hittills har samtalen varit ganska timida, men de första stegen har tagits, säger Jatsenjuk i ett uttalande citerat av AFP.

17:54, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: Bildt ska, förutom resan till Ukraina i morgon, också träffa utrikesministrar från de nordiska, baltiska och centraleuropeiska länderna i Narva i Estland under torsdag och fredag, rapporterar TT. Han säger att situationen är mycket spänd och att det pågår en stor diplomatisk aktivitet.

18:21, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: USA:s president Obama säger att Putins intervention i Ukraina inte är ett tecken på rysk styrka, utan snarare en återspegling av den djupa oro som Rysslands grannar har om Moskvas inblanding. Han förlöjligade den ryska presidentens Putins motivering om militära handlingar på Krim, och sa att agerandet kan skjuta vissa länder längre bort från Ryssland, skriver Reuters. Rysslands president Putin försvarade ju i dag Rysslands rätt att ingripa för att skydda ryska liv, även om det handlar om att gripa in militärt i Ukraina, när han framträdde på en presskonferens.

18:42, 4 March 2014

Julia Milder, Ekot: EU har nått en preliminär överenskommelse om att frysa tillgångar för 18 ukrainare. Begäran kommer från Kiev, efter att den nya regeringen sagt att miljarder från de offentliga finanserna försvunnit, rapporterar Reuters. Det preliminära beslutet väntas fastställas inom de närmsta dagarna.

19:37, 4 March 2014

Anders Molin: Ryssland har i dag provskjutit en interkontinental missil, uppger en talesperson för regeringen, rapporterar RIA-Reuters enligt TT.
Missilen, en oladdad RS-12M Topol, avfyrades från Astrachanregionen i Ryssland i närheten av Kaspiska havet och slog ned på ett skjutfält i Kazakstan. Provskjutningen var lyckad, enligt Ryssland.

20:17, 4 March 2014

Anders Molin: Kanadas premiärminister Stephen Harper har föreslagit att länderna inom G7 inom kort håller ett eget möte och därmed utesluter Ryssland, rapporterar Reuters.

G7 blev G8 1998 då Ryssland formellt blev medlem i gruppen där de ledande industriländerna ingår.

Ryssland är värd för ett planerat G8-möte i Sotji i juni. Men efter Rysslands agerande när det gäller Krim i södra Ukraina har ett tänkbart "straff" för det bland annat varit att de övriga G8-länderna bojkottar Sotji-mötet.

Och nu föreslår alltså Kanada att G7-länderna håller ett eget möte. Kanada är ett av de länder som hårdast kritiserat de ryska soldaternas närvaro på Krim.

21:29, 4 March 2014

Anders Molin: Nu avslutar vi dagens direktrapportering. Tack för att ni följt oss under dagen. Vi fortsätter självklart att uppdatera här på sverigesradio.se och i Ekots radiosändningar varje heltimme.

22:25, 4 March 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista