Foto: Genya Savilov/TT.

Kina vid sidlinjen om Ukraina

"Länge idkat försiktighet"
1:53 min

Medan läget fortsätter att förvärras i Ukraina har fördömandena från omvärlden mot Rysslands agerande varit hårda. Kina är undantaget.

Ledarna här i Kina har än så länge idkat försiktighet i sitt förhållningsätt rörande krisen i Ukraina. Förmodligen har politikerna i Peking den senaste veckan lagt sina pannor i djupa veck för att lista ut vilken väg de ska välja, eller om de ens behöver välja sida.

Många i Pekings ledarskap står nära Vladimir Putin. Banden mellan Peking och Moskva är i dag relativt starka. Förmodligen känner många av ledarna i Peking även en viss beundran för Putin eftersom han så öppet utmanar västvärlden och USA. Den här inställningen har ibland lyst igenom i politiska ledarartiklar i Kina.

Men samtidigt har Kinas utrikespolitik och retorik länge präglats av en stark princip om icke-intervention, alltså att länder aldrig ska blanda sig andra länders inre angelägenheter. Det är bland annat därför Peking var kritiskt både till omvärldens militära ingripande i Libyen och till ett eventuellt ingripande i Syrien.

Kina har såklart intagit den här utrikespolitiska hållningen inte minst för att kunna slå bort omvärldens kritik över situationerna i till exempel Tibet och Xinjiang. Men att blanda sig i ett annat lands inre angelägenheter är ju precis vad Ryssland nu alldeles uppenbart håller på att göra.

Kina kan svårligen helt ställa sig bakom det utan att underminera en av grundstenarna i sin egen utrikespolitik.

När krisen i Ukraina tog sin början, innan det stora ryska intåget på Krimhalvön, anklagade en ledartikel i en av de partikontrollerade tidningarna i Kina USA och väst för att ha en kalla kriget mentalitet.

Men häromdagen verkade Peking ha svängt något. En talesman för utrikesdepartementet sa att Kina håller sig till principen om icke-intervention och respekterar Ukrainas suveränitet.

Men sent i går kom ytterligare uttalanden från Kina som i korthet sa att, jo, vi håller oss till våra principer, men sen har vi ju även tagit i beaktande de historiska aspekterna i Ukraina.

Verkar Kinas hållning virrig, tycker ni? Det är nog precis det som är meningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".