Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

I dag ska semmelsuget mättas

Publicerat tisdag 4 mars 2014 kl 08.20
"1879 var det rivet citronskal och allt möjligt gott i"
(5:56 min)
Foto: Claudio Brescani/TT.

Enligt bageribranschen äter över hälften av alla svenskar en semla i dag.

Semmelsuget verkar alltså inte vara mättat trots att det säljs semlor redan i december. Och fler och fler efterfrågar minisemlor.

– Det finns de som inte vill ha den stora och de blir jätteglada att det finns
en minisemla, säger Helene Stålbom, konditoriägare i Falkenberg, som tror att
efterfrågan beror på en ökad hälsomedvetenhet.

Enligt traditionen är det i dag, på fettisdagen, som det ska ätas semlor. Därför har vi samlat nyheter och recept på semlor från runt om i landet.

Fakta: Semlor

Semlan kallas även fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg.

Förr fick man bara äta semlor en dag om året, på fettisdagen.

Trots att de numera går att få tag på året runt är det få som äter semlor före jul eller efter påsk.

I genomsnitt köper vi svenskar fyra till fem semlor per person och år.

Det innebär att vi äter 40 till 50 miljoner semlor per säsong. Därtill kommer de semlor som bakas hemma i stugorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".