Foto: Claudio Brescani/TT.

I dag ska semmelsuget mättas

5:56 min

Enligt bageribranschen äter över hälften av alla svenskar en semla i dag.

Semmelsuget verkar alltså inte vara mättat trots att det säljs semlor redan i december. Och fler och fler efterfrågar minisemlor.

– Det finns de som inte vill ha den stora och de blir jätteglada att det finns
en minisemla, säger Helene Stålbom, konditoriägare i Falkenberg, som tror att
efterfrågan beror på en ökad hälsomedvetenhet.

Enligt traditionen är det i dag, på fettisdagen, som det ska ätas semlor. Därför har vi samlat nyheter och recept på semlor från runt om i landet.

Fakta: Semlor

Semlan kallas även fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg.

Förr fick man bara äta semlor en dag om året, på fettisdagen.

Trots att de numera går att få tag på året runt är det få som äter semlor före jul eller efter påsk.

I genomsnitt köper vi svenskar fyra till fem semlor per person och år.

Det innebär att vi äter 40 till 50 miljoner semlor per säsong. Därtill kommer de semlor som bakas hemma i stugorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista