Foto: Mikhail Klimentyev/TT

Ryssland drar tillbaka soldater

I morse beordrade Putin ryska soldater, som varit på militärövning längs Ukrainas gräns, att återvända till sina baser. Men ryska trupper är fortfarande kvar på Krimhalvön.

Enligt Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Ryssland, Maria Persson Löfgren, finns 10 000 ryska och proryska soldater på halvön.

– De kontrollerar den lilla del av den ukrainska marinen, flygfält och belägrar alla ukrainska baser. Men det erkänner inte Ryssland att de gör, säger Maria Persson Löfgren.

300 ukrainska soldater som tidigare jobbade på en flygbas på Krim har krävt tillbaka sina jobb, vilket slutade med att ryska soldater sköt varningsskott i luften.

Enligt den ryska försvarministern har de ryska styrkorna till på fredag på sig att återvända till sina baser.

– Tillbakadragandet av soldater får särskilt stor uppmärksamhet i ryska medier, säger Maria Persson Löfgren.

Samtidigt väcker utrikesminister Carl Bildts tweet om Viktor Janukovytj, där han kallar honom landsförrädare, stor uppmärksamhet i sociala medier. Så här skriver Bildt:

"Så har då Ukraina fått sin egen Quisling, sittande på främmande mark där han vädjar om att en utländsk armé ska ge honom hans land tillbaka".

Bildt refererar till den avsatte ukrainske presidenten Janukovytjs brev till Vladimir Putin med en begäran om rysk invasion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista