Nu dominerar kvinnorna i kyrkan

Så sent som på 90 talet var det flera stift i Sverige som fortfarande inte tillät kvinnliga präster men i dag är en majoritet av alla präster som vigs kvinnor. På pastoralinstituten där prästkandidater läser sin praktiska del av utbildningen är två tredjedelar av alla studenter kvinnor.

En av dem är Malin Henriksson som studerar på pastoralinstitutet vid Uppsala universitet.

– När jag gått kurser på pastoralinstiutet och när jag sett kursare som snart ska prästvigas så är det en större andel kvinnor, säger hon.

1981 var bara trettio procent av de antagna till Lunds och Uppsalas universitets pastoralinstitut kvinnor- resten var män. Men i dag är den siffran helt omvänd, hösten 2013 var runt 70 procent av dem som gick praktiska prästutbildningen kvinnor.

Skiftet kom i slutet av 90-talet, alltså precis när Svenska kyrkan inte längre var en del av staten - då började andelen kvinnor på prästutbildningarna bli fler. Det här är en utveckling som ärkebiskop Anders Wejryd är väl medveten om.

– Jag brukar skoja och säga att förr hade vi kvotering då fick vi bara karlar, men i dag går vi på de mest kompetenta och då blir det fler kvinnor, säger han.

Att det läggs mycket fokus på tjejer redan vid kyrkans barngrupperna, att det är fler tjejer än killar som döps, eller att prästyrket har förändrats från att inte vara så hierarkiskt är några av de skäl som Anders Wejryd ger till att så få killar söker sig till prästyrket i dag.

– Dels kanske att kyrkan hör till informella strukturer, man ska skapa nätverk man lever i en ganska oklar och en ganska ohierarkisk organisation.

I sommar får svenska kyrkan sitt första kvinnliga ärkebiskop, och i dag märks de kvinnliga prästmotståndarna knappt av i kyrkan - men trots att det kommer in många kvinnor i yrket så är den övergripande majoriteten av kyrkoherdar och biskopar män.

Helle Klein, journalist och präst säger att mångfalden och könsfördelningen bland präster spelar roll även utanför kyrkan.

– Svenska kyrkan är en av landets absolut största folkrörelser och det är en värdebaserad organisation och då är det ju väldigt viktigt att kunna visa på en mångfald i ledarskap, säger hon.

Kan det bli problem för kyrkan på sikt om det blir för många kvinnliga präster?

- Ja, de säger ju det, men efter tusen år med bara karlar så gör det väl ingenting om det vickar över, säger Anders Wejryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista