Sverige krävs på pengar för slavhandel

1:52 min

Flera europeiska länder, däribland Sverige, krävs på ekonomisk ersättning för den historiska slavhandeln i Västindien. Fjorton länder i Karibien hotar att dra sina tidigare kolonisatörer inför internationell domstol om kraven inte får gehör.

– De västerländska kolonisatörerna är skyldiga att lösa problemen för det fruktansvärda arv som slavhandeln förde med sig, säger advokaten Martyn Day som företräder de karibiska nationerna.

Han är på plats i St Vincent i Karibien där 14 ö-nationer nu träffas för att lägga fram gemensamma krav på ekonomisk kompensation från Europeiska länder, för den slavhandel som förde miljontals bortrövade människor från Afrika till de Karibiska öarna.

Storbritannien, Frankrike, Spanien men också Sverige finns med på listan över länder som krävs på pengar, med hänvisning till den slavhandel som bedrevs i den svenska kolonin på ön Saint-Barthélemy på 1700- och 1800-talet.

Den begärda kompensationen är tänkt att användas på till exempel utbildnings- och hälsosatsningar i Karibien, men också ett museum över slavhandeln och dess konsekvenser.

De karibiska nationerna kräver också de europeiska länderna på en offentlig ursäkt för den brutala människohandeln.

I Storbritannien har kompensationskravet tagits emot med stor skepsis. Svenska UD vill inte kommentera ärendet förrän de har fått en formell förfrågan av de karibiska nationerna.

Advokaten Martyn Day säger att de Karibiska nationerna hoppas på att kunna lösa frågan om ekonomisk kompensation genom förhandlingar, men han varnar för att de kommer ta frågan till internationella brottsdomstolen i Haag, om de inte får gehör för sina krav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista